Un simplu test de sange iti arata cat timp va dura relatia ta

shutterstock_70224859Durata unei relatii poate fi prezisa cu ajutorul cantitatii „hormonului iubirii” in fluxul sanguin al unei persoane indragostite, conform unui nou studiu. Oamenii de stiinta considera ca o simpla picatura de sange este suficienta pentru a afla cat va mai dura relatia ta. Informatii importante despre viitorul unei relatii se pot gasi in sange, in nivelul de oxitocina.

Pentru acest studiu, cercetatorii au masurat nivelul de oxitocina la persoanele care au inceput recent relatia. Sase luni mai tarziu, testele de sange au aratat ca cei aflati in relatii aveau un nivel al oxitocinei mai mare decat cei care nu-si gasisera perechea.

Constatarea sugereaza faptul ca nivelul de oxitocina – hormonul prezent in concentratie mare atunci cand mamicile isi alapteaza copiii, atunci cand o pereche face dragoste si imediat dupa, cand se alinta, dar si cand un parinte sta cu copilul sau – indica faptul ca partenerii “comunica” bine la nivel afectiv si ca vor ramane impreuna pentru multa vreme.

In plus, si locul de munca arata ca, la un nivel biologic, procesul de atasare poate fi similar procesului de alaptare a copiilor, legaturii mama-copil. Un studiu anterior a constatat faptul ca si spray-ul nazal cu oxitocina ar putea imbunatati interactiunile intre cupluri. Este posibil ca oxitocina, pe baza de tratamente, sa poata imbunatati si componentele specifice relationale intre cuplurile cu dificultati, conform cercetatorilor.

Cercetatorii de la Universitatea Bar-Ilan din Israel au intervievat 60 de cupluri, cu varsta de 20 de ani, care aveau o relatie de trei luni. Membrii cuplului au fost intervievati separat despre gandurile lor, grijile si sperantele pe care le au in legatura cu noua relatie, apoi impreuna pentru a povesti o anumita experienta pozitiva care au trait-o impreuna. Probele de sange au fost luate de la acesti participanti, precum si de la cei 43 de voluntari care erau singuri.

In urma studiului, persoanele care au avut relatii nou formate au prezentat un nivel dublu fata de cel normal de oxitocina, iar in cazul cuplurilor care au ramas impreuna, nivelul de oxitocina a ramas stabil pe o perioada de sase luni.

“Aceste descoperiri sugereaza ca oxitocina, in primele luni ale iubirii romantice, poate servi drept un indice de durata a raportului”, au declarat cercetatorii pentru Fox News.
Nivelul de oxitocina nu depinde de sexul unei persoane, greutate, inaltime, statutul social sau activitatea sexuala. Oxitocina nu inseamna numai imbratisari si saruturi: un nivel mare este, de asemenea, asociat cu mai multa anxietate si o oarecare obsesie in ceea ce priveste relatia – obsesie adesea transferata asupra copilului, cand acesta apare. Insa, in cele din urma, acestea nu sunt chiar probleme reale, din moment ce isi aduc contributia la intarirea relatiei, spun cei care au realizat studiul.

In plus, nu era clar daca nivelul de oxitocina din sange reflecta activitatea din creier, dar studiile sugereaza ca cele doua sunt coordonate. Studiul a fost publicat online in revista Psychoneuroendocrinology.

Text: Andreea Popescu