Unde merg romanii in minivacanta de 1 Decembrie: schimbare in topul destinatiilor preferate

foto-deschidere-piata-de-craciun-viena-shutterstock_227955820Anul acesta, romanii au renuntat la calatoriile in afara tarii de Craciun sau de Revelion, in favoarea minivacantei de 1 Decembrie. Majoritatea rezervarilor au fost facute pentru perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2016, turistii preferand sa rezerve o minivacanta de 4 nopti, in cuplu sau alaturi de prieteni, conform statisticilor agentiei online de turism vola.ro.

Cele mai cautate destinatii externe au fost cele recunoscute pentru pietele de Craciun, cum ar fi Viena si Praga, dar si destinatiile europene cu clima mai calda, cum ar fi Barcelona, Lisabona, Sicilia, Sardinia si Cipru.

Pretul de pornire pentru un city break este de 129 euro/persoana (bilet de avion si trei nopti cazare incluse) si de 20 euro pentru un bilet de avion spre o destinatie europeana.Zilele libere influenteaza evolutia rezervarilor turistice

„In 2016, turistii romani nu mai au traditionala punte intre 25 decembrie si 2 ianuarie. Atat Craciunul, cat si Anul Nou se vor sarbatori in zile de duminica, motiv pentru care multi dintre turistii romani au ales sa isi faca vacanta de iarna in perioada 30 noiembrie – 4 decembrie. Preturile sunt cu pana la 50% mai mici decat in perioada sarbatorilor, aglomeratia pe marile aeroporturi inca nu se instaureaza, deci romanii au toate atuurile pentru a avea o vacanta reusita de 1 Decembrie”, explica Daniel Truica, Managing Partner vola.ro.

Schimbare in topul destinatiilor preferate

Perioada libera generoasa, de 4-5 zile, i-a incurajat pe romani sa schimbe destinatiile de city break cautate in anii anteriori, cum ar fi Roma, Londra, Paris si sa aleaga destinatii cu clima mai blanda si destinatii in care au loc evenimente, cum ar fi targurile de Craciun, concerte si spectacole.

Ce drepturi ai daca zborul cu avionul este anulat, intarziat sau ti se pierd bagajele

„Evolutia preferintelor de city break ale romanilor arata o maturizare a pietei. Niciodata nu vom inregistra scaderi masive catre marile capitale europene, decat punctual, datorate evenimentelor ce ridica semne de intrebare asupra securitatii turistilor, cum s-a intamplat in cazul Paris sau Bruxelles, insa faptul ca incep sa creasca si destinatiile mai mici inseamna ca romanii au trecut de pragul destinatiilor-vedeta”, a completat Truica.

Cel mai ieftin city break, 129 euro

Cel mai ieftin zbor dus-intors achizitionat prin intermediul agentiei online a fost 20 euro de persoana spre Roma. Pentru un city break complet la Roma, pretul de pornire a fost de 159 euro in care sunt incluse avionul si trei nopti de cazare. Printre cele mai avantajoase oferte au fost city break-urile la Venetia, unde pretul a inceput de la 129 euro de persoana, cu transportul si cazarea asigurate. Pachetele catre pietele de Craciun incep de la 299 euro, pentru un city break la Viena cu 3 nopti de cazare incluse si transport cu avionul.

In cazul city break-urilor in destinatii mai calde, precum Barcelona, pachetele au inceput de la 329 euro de persoana pentru avion si trei nopti cazare. Printre preferintele romanilor pentru minivacanta de 1 Decembrie se regaseste si Dubai, unde cel mai ieftin pachet de vacanta, format din avion si patru nopti cazare, porneste de la 860 euro.

Aproximativ 20% din solicitarile pentru minivacanta au fost realizate de grupuri de cel putin patru membri, dar majoritatea calatoriilor in aceasta perioada sunt pentru vacante in cuplu. Analiza a mai indicat faptul ca turistii de city break nu opteaza pentru bagaj de cala daca acesta nu este inclus in pret si prefera sa se limiteze la bagajul de mana.

Text: Oana Baltoc