V-ați înscris copilul la școală în anul școlar 2020 – 2021?

Ei bine, dacă fizic nu ați făcut încă acest lucru – pentru învățământul de stat startul se va da pe 4 martie 2020 – ar fi bine ca măcar din punct de vedere teoretic să aveți planul bine făcut, să știți la ce școală vreți să mergeți și să faceți demersurile necesare în acest sens. Demersuri care ar însemna să mergeți la școala respectivă, să solicitați la secretariat mai multe informații, să vorbiți cu persoanele avizate, eventual să încercați să discutați cu un cadru didactic, să faceți un tur al unității pentru a vedea facilitățile oferite. De asemenea, foarte important este să aflați ce documente sunt necesare pentru înscrierea copilului și data acestor înscrieri.

Pregătirea înscrierii

Dacă optați pentru o școală anume, este bine să vă interesați din timp dacă indepliniți criteriile necesare înscrierii: dacă faceți parte din circumscripția școlii – atunci este simplu, copilul este ca și înscris – dacă nu faceți parte din circumscripția școlii ce trebuie să faceți, ce hârtii, documente vi se solicită. În plus, pe lângă documentele oficiale, dacă optați pentru o școală cu un profil mai special, cum ar fi, de exemplu, intensiv într-o limbă străină sau o școală artistică, tehnică etc, cel mai probabil, vi se vor solicita niște atestate de pregătire ale copilului.

De verificat din vreme dacă acele școli cu profil special nu organizează chiar în incinta școlii cursuri de pregătire, în acest sens fiind mult mai simplu pentru copil să se familiarizeze atât cu incinta școlii, cât și cu materia solicitată.

De asemenea, de verificat dacă vor fi teste, examene eliminatorii pentru potențialii școlari din afara unității vizate. Și nu uitați, să aveți întotdeauna în vizor și o variantă de rezervă, o altă școală, cel puțin la fel de bună ca prima de pe listă.

Învățământul de stat vs. învățământ privat

Pentru învățământul privat, și nu numai la grădinițe, ci și la școli primare, ba chiar și licee, oferta este foarte variată, atât în București, cât și în marile orașe ale țării. In plus, în capitală se poate opta pentru o școală privată atât după reputație, cât și după locația cât mai apropiată de casa copilului, deoarece veți regăsi în toate sectoarele Bucureștiului numeroase unități școlare.

Învățământul privat oferă, evident contra unui cost aferent serviciilor prestate, multiple avantaje, care pot încânta atât părinții, cât și copiii, și anume:

  • Diferite programe: de la programul scurt, dedicat exclusiv orelor didactice, până la program cu mese, cu odihnă, cu program de afterschool;
  • Mâncare asigurată: unitățile școlare asigură micul dejun, gustare de fructe, masa de prânz și gustarea de după-amiază;
  • Program variat de opționale: copiii au multiple variante de activități extracuriculare, chiar în incinta școlii, cu profesori specializați: desen, karate, șah, dans, balet, robotică, pian etc;
  • Transport asigurat: la cerere, copilul poate fi dus la școală și adus înapoi acasă.

Pe de altă parte, învățământul de stat este cel mai sigur, este dreptul constituțional al copilului de a avea acces la educație, de a învăța, fără costuri aferente, exceptându-le pe cele interne, dar necesare, gen fondul clasei etc. Există foarte multe unități școlare de stat care se remarcă prin profesori de excepție, prin rezultate foarte bune la învățătură ale copiilor și printr-un mediu cald, cu dotări și facilități importante, cum ar fi: săli moderne de sport sau laboratoare de specialitate foarte bine dotate. Cu bucurie am constatat că există anumite școli de stat care sparg rutina obișnuită și au dotări deosebit de moderne, cum ar fi cantina școlii sau bazin de înot.

Start înscrieri!

Pentru învățământul de stat pentru clasele pregătitoare Ministerul a propus ca înscrierile să înceapă pe data de 4 martie 2020. Dar cel mai bine, vizitați unitatea vizată și aflați informația exactă de la secretariat, să nu fie mici schimbări care să vă pună aiurea pe drumuri.

Pentru învățământul privat se pare că sunt unități care și-au epuizat locurile pentru clasa pregătitoare încă din luna noiembrie 2019, cu atât mai mult dacă se solicita un profesor anume. De asemenea, grăbiți-vă și aflați exact cum stau lucrurile la școala pe care doriți să o urmeze copilul vostru!

Text Cristina Niculescu