Viata personala versus viata profesionala. Tu cui acorzi prioritate?

decupat_shutterstock_150485582Este greu sa te decizi ce este mai important: viata personala sau viata profesionala. Pe de alta parte, echilibrul intre cele doua este, in cele mai multe dintre cazuri, greu de pastrat. Si uite asa unii ajung sa se concentreze pe cariera, neglijandu-si viata personala, iar altii, prea preocupati de familie, renunta la a mai face cariera. Cum e de preferat?Mama DE cariera sau mama CU cariera?

Atunci cand ai copii si stai acasa, ai avantajul de a te bucura de fiecare moment din cresterea si dezvoltarea lor. Le poti oferi toata afectiunea, atentia si tot sprjinul tau, iar bucuriile vor fi pe masura. Pe de alta parte insa, acest lucru implica multe sacrificii. Sunt femei pe care rutina le copleseste si ajung sa se simta singure, izolate de restul lumii care se afla in campul muncii.

Femeile fara copii declara ca lucreaza mai mult decat cele care au aceasta responsabilitate, a aratat un sondaj publicat anii trecuti in Red Magazine. Pe de alta parte, 50% dintre mamele care lucreaza au declarat ca se simt stresate tot timpul si 60% au spus ca nu se pot deconecta de la munca dupa terminarea programului. Mai mult, jumatate dintre femeile care nu au copii au declarat ca nu ar vrea sa fie in locul colegelor lor care au copii, pentru ca le percep pe acestea ca avand doua job-uri cu norma intreaga.

Un alt studiu insa, efectuat in America, a aratat ca o treime dintre femeile de cariera se tem sa nu ajunga sarace si singure, iar un alt sondaj realizat cu mai multi ani in urma a aratat ca doar 10% dintre femeile de cariera se mai marita dupa 30 de ani daca nu au facut inca acest lucru. Cele mai multe dintre femeile de cariera care sunt maritate s-au casatorit foarte devreme.

Exista fustrari se pare din ambele posturi. Poate si pentru ca oamenii tanjesc intotdeauna la ceea ce nu au. Ce concluzie putem trage totusi de aici?

decupat_shutterstock_151727639Viata profesionala SI/SAU viata personala

Ne aplecam asupra vorbei din popor care spune ca “toate lucrurile se fac la timpul lor”. Intelept ar fi sa incercam sa facem lucrurile treptat si cu masura. E normal sa ne stabilim un traseu profesional si sa gasim un loc de munca stabil inainte de a ne intemeia o familie si de a face un copil. Este mai bine pentru toata lumea, pentru ca este stiut ca problemele financiare destrama familii, unde mai pui ca un copil are nevoie sa fie ingrijit corespunzator iar pentru asta este nevoie si de bani. Nu spun insa ca trebuie sa asteptam sa ajungem in top 100 femei de succes inainte sa ne incumetam sa formam o familie. Nu este bine nici sa ne lasam purtate de valul carierei, sa fim mereu in priza pentru a face mai mult si mai bine si sa tot amanam momentul de a ne intemeia o familie si de a face un copil pana ce descoperim ca acest lucru nu mai este posibil. Este un lucru stiut ca riscul de infertilitate creste odata cu inaintarea in varsta.

Vremurile cand femeile stateau acasa pentru a se ocupa de gospodarie si copii au trecut. Acum femeile au ambitii personale si chiar daca isi doresc in continuare familie, vor sa fie implinite si pe plan profesional. Viata unei femei insa este ceva mai grea decat cea a unui barbat, pentru ca este o adevarata provocare sa iti construiesti o cariera de succes si in acelasi timp sa reusesti sa indeplinesti cu brio rolul de gospodina. Si aici conteaza foarte mult si sprijinul pe care ti-l acorda barbatul tau. Atunci cand iti gasesti un partener care te intelege si alaturi de care formezi o echipa, te vei putea imparti intre cele doua roluri. Nu este usor, insa stim ca nu este imposibil, sunt o multime de femei care au reusit sa imbine cu succes cariera cu viata de familie. Echilibrul este ceea ce conteaza. Si bineinteles, este vorba de prioritati. Pentru fiecare dintre noi sunt anumite lucruri care conteaza mai mult in viata si pentru care trebuie sa fim dispusi sa le sacrificam pe celelalte.

Text: Bianca Badescu