Viata ta sexuala este la pamant? Afla de ce…

-0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a0a81005Perioadele cand unul sau ambii parteneri sufera de scaderea dorintei sexuale sunt deseori frustrante si afecteaza viata de cuplu. Libidoul este insa influentat de o gama larga de factori psihologici si fiziologici. Cu unele modificari ale stilului de viata si ale tehnicilor sexuale puteti depasi aceste probleme impreuna. In acelasi timp, este la fel de important sa se cunoasca principalii factori care afecteaza libidoul.

De la factorii fiziologici la cei  psihologici, exista o multime de factori care va ingreuneaza viata sexuala. Iata-i pe cei mai frecventi.

La femei, schimbarile fizice cum ar fi menopauza pot afecta intimitatea fizica si apetitul sexual. Desi menopauza in sine nu afecteaza capacitatea de a face sex, nivelul redus de hormoni poate provoca disconfort, cum ar fi uscaciunea vaginala si durerea in timpul actului sexual. Acest lucru poate ingreuna drumul catre orgasm.

 

  • Depresia

Daca esti in mod constant depresiva, nu e de mirare ca viata ta sexuala nu merge bine. In general, persoanele deprimate incearca o paleta larga de sentimente, adesea acestea influentand si capacitatea fizica de a duce la bun sfarsit anumite sarcini cotidiene. O persoana deprimata este caracterizata prin anhedonie (lipsa oricarei placeri), este incapabila sa reactioneze la stimuli placuti si are permanent sentimente de vina, autoculpabilizandu-se constant. Trebuie sa fii constienta de faptul ca atat depresia, cat si administrarea antidepresivelor pot afecta libidoul.

 

  • Lipsa somnului

Insomnia are efecte extrem de neplacute asupra organismului, iar unul dintre ele este si scaderea libidoului. Exista o legatura directa intre insomnie si activitatea sexuala. Cercetatorii cred ca lipsa somnului poate declansa productia de cortizol, numit si hormonul stresului, care joaca un rol major in reducerea nivelului de testosteron. Atat femeile, cat si barbatii care nu dorm destul au un libidou scazut si nu au destula energie pentru a se mai bucura de placerile vietii in cuplu.

 

  • „Slujba” de parinte

Este adevarat ca acest „job” este foarte solicitant si poate afecta sanatatea ta fizica si mentala uneori. Dar stiai ca acest lucru poate afecta chiar si viata ta sexuala? Nu, nu vorbim la un nivel hormonal. Vorbim despre faptul ca, in timp ce ai grija de cel mic, de multe ori nu gasesti timpul si energia necesare pentru a petrece cateva clipe in intimitate, cu partenerul de viata. Sfatul meu este sa apelezi la o bona cu program part-time pentru a putea sta linistita macar doua ore pe zi in bratele partenerului.

 

  • Consumul excesiv de alcool

Consumul de alcool este legat de impotenta si infertilitate la ambele sexe. Acestea afecteaza sistemul nervos si interfereaza cu impulsurile dintre glandele pituitare, in creier si organele genitale. De fapt, cercetarile clinice recente au indicat faptul ca abuzul de alcool poate duce la deteriorarea permanenta a nervilor de la nivelul penisului, conducand astfel la impotenta.

 

  • Problemele in cuplu

Diverse neintelegeri in cuplu, cum ar fi lipsa de incredere sau comunicare, pot actiona ca obstacol major in calea unei partide de sex. Femeile, in special, sunt foarte conectate la laturile lor emotionale in momentele de intimitate sexuala. Prin urmare, este vitala rezolvarea tuturor conflictelor nerezolvate pentru a-ti pilota viata sexuala in directia cea buna. Pentru aceasta, poti apela chiar si la consilierea profesionala, daca simti ca singura nu mai poti sa te descurci.

Text: Andreea Popescu