Visele erotice si secretele lor

shutterstock_67816951Romantici sau nu, avem o multime de vise erotice, dar putini recunosc acest lucru. Cu toate acestea, aceste vise spun multe despre noi si despre sexualitatea noastra. Sa ne cufundam in aceste vise pline de sens!

Somnul este format din cicluri de aproximativ 90 de minute, fiecare dintre ele incluzand o faza de somn cu unde lente si una de somn paradoxal (REM). In  acest stadiu apar visele. Fanteziile erotice sunt o parte integranta a intimitatii noastre deja de la o varsta frageda, dar devin importante mai ales in timpul adolescentei. Dupa pubertate, incep visele cele mai tari, cele care sunt strans legate de emotiile primei  iubiri… acesta este, prin urmare, procesul de invatare a sexualitatii, care va continua, apoi, in timpul maturitatii.

  • De unde vin?

Ca origine a viselor erotice, psihanalistii sunt categorici: nu au loc din intamplare, ci sunt rezultatul dorintelor testate in timpul zilei. De exemplu, daca ti-a placut un barbat sau o femeie in timpul zilei, este foarte probabil sa visam ca facem sex cu el/ea in somn.

  • La ce servesc?

Visul de a face dragoste ne arata ca imaginatia este stimulata sau, dupa cum spune Freud, visatorul este capabil de a construi o situatie dorita pentru a satisface unitatile sale inconstiente. Visul erotic este eliberator, permite individului sa-si satisfaca nevoile sexuale reprimate si apoi sa-si traiasca viata de zi cu zi intr-un mod normal. Eliberat de morala, visatorul va elibera energia erotica si va exprima toate dorintele sale sexuale, chiar si cele mai absurde.

Visezi ca esti o „mancatoare” de barbati, in timp ce, in realitate, esti credincioasa? Sau visezi ca faci sex pe copiator cu colegul care te intimideaza mult? Visele reseteaza tabuurile si blocajele mentale. Astfel, o fata un pic frigida, dar care are in mod constant vise sexuale multiorgasmice, poate deveni constienta de boala ei si poate decide sa consulte un specialist pentru a rezolva problema.

  • Trebuie sa ne fie frica?

Categoric nu! Aceste vise nu sunt un simptom al unor tulburari, dimpotriva, indica o stare buna de sanatate mintala. Daca visele traduc dorintele sexuale sau carnale reprimate de care nu esti responsabil, n-ar trebui sa fie confundate cu realitatea. Nu este nevoie sa ne invinovatim sau sa ne imaginam ca suferim de o forma de perversitate.

  • Cum sa le interpretam?

Faptul ca ne intrebam care este sensul viselor erotice poate fi bun si poate chiar aduce beneficii. Este un mod de a ne imbunatati viata de zi cu zi si, cel mai important, sfera emotionala si sexuala. Mai intai de toate, psihanalistii disting doua tipuri de vise erotice: cele care implica un act sexual cu penetrare, care poate fi un simptom al deficientei in viata reala, al unui libidou nesatisfacut complet, si celalalt care ramane carnal (sarut, giugiuleala), fiind pur si simplu un simptom al bunastarii generale. Pentru femei, ca si pentru barbati, exista anumite simboluri universale.

In ceea ce priveste jocul de iubire, situatiile sunt suficient de similare de la o persoana la alta. Va fi adaugat la acest lucru experienta fiecarui individ, situatia sa familiala si, mai general, relatia sa cu societatea. Aceste detalii suplimentare sunt importante pentru a permite interpretarea corecta a viselor.

Exista, apoi, alte simboluri universale: foc, pamant, apa, zi, noapte, trenuri …

Dintr-un punct de vedere analitic, visele care implica intalnirile amoroase nu se potrivesc cu tipul de persoana  pe care, de fapt, visatorul ar putea-o intalni, ci mai degraba o latura ascunsa a personalitatii sale. Deci, in cazul in care o persoana viseaza la seful ei, un om cu caracter puternic si o viata plina de evenimente, acest lucru nu inseamna neaparat ca il place, ci ca viseaza ceea ce ar dori sa aiba in propria viata, poate prea monotona pentru gustul sau.

Obiecte si locuri: daca visezi ca faci dragoste cu partenerul in tren, aceasta poate insemna ca relatia voastra este pe drumul cel bun. Daca trenul a deraiat, perechea ar putea fi in pericol … Sau, daca visezi ca faci dragoste cu partenerul langa foc, aceasta poate insemna ca relatia voastra este pasionala si satisfacatoare, si nu pasiva si plictisitoare. Libidoul tau este plin de energie … Visezi ca faci sex in apa sau intr-o barca? Felicitari, acest lucru inseamna ca te intelegi perfect cu partenerul tau sexual. In vis, in timpul actului sexual, ai intotdeauna parul strans? Aceasta inseamna ca sexualitatea ta te sperie. Daca, dimpotriva, ai parul liber, sexualitatea ta este nelimitata!

Cand visezi ca faci dragoste in prezenta animalelor: pisicile sunt un simbol de tandrete si dulceata, dar in cazul in care scot ghearele, aceasta semnifica pasiunea si independenta … exact ceea ce vrem de la cealalta persoana la inceputul unei relatii.

Prezenta cainilor spune multe despre relatie. Daca un caine da din coada si pare fericit, simbolizeaza faptul ca exista loialitate in pereche. Dimpotriva, un caine care maraie poate indica prezenta unei tradari.

Si, in cele din urma, fiind gol intr-o situatie in care ar trebui sa fii imbracat, indica dorinta de a iesi in evidenta sau dorinta de a elibera mai mult sexualitatea proprie.

In orice caz, a visa sexul este complet natural si necesar pentru bunastarea psihologica a tuturor. Acest lucru inseamna, de asemenea, pentru cei care au asemenea vise, sa profite pe deplin de energia lor erotica si de placerile vietii. Dar, desigur, in cazul in care unele vise te supara deranjandu-ti gandurile in timpul zilei, cel mai bine este sa vorbesti cu un terapeut, in scopul de a scapa de aceasta problema.

 

Text: Alexandra Lupu