Vitamina A și beneficiile ei asupra tenului

Noi, femeile, suntem mereu în căutarea “produsului minune”, pentru combaterea îmbătrânirii premature a tenului. Deși multe dintre noi apelăm la produse dermato-cosmetice cu un conținut crescut de acid hialuronic sau colagen, nu ar trebui să punem la îndoială nici calitățile vitaminei A.

Fiind una dintre cele mai importante vitamine din organism, Vitamina A este liposolubilă (solubilă în grăsimi) și provine din mai multe surse naturale. În alimentația noastră este disponibilă în două forme:

 • vitamina A preformată: retinol, retinal si acid retinoic (absorbite din lactate, pește și carne);
 • provitamina A/carotenoide:alfacaroten, betacaroten, beta-criptoxantina (absorbite din surse vegetale precum fructele și legumele).

Însă cât de benefică este vitamina A pentru piele? Așa cum spuneam, vitamina A se găseşte în natură sub formă de retinol şi provitamina A sau caroten. Acestea au o influenţă majoră asupra a întregului organism, dar și asupra pielii. Absorbţia sa se realizează la nivelul intestinului subţire, în prezenţa sărurilor biliare şi a mineralelor. De altfel, este considerată cea mai puternică vitamină care luptă împotriva celulelor canceroase.Beneficiile vitaminei A asupra pielii

 1. Vitamina A conține cantități îndeajuns de mari de beta-caroten și retinol (antioxidantul care protejează împotriva radicalilor liberi), ce ajută la reducerea ridurile de expresie și la stimularea producției de colagen. Cunoscută și ca vitamina care șterge ridurile, vitamina A previne îmbătrânirea prematură a pielii.
 2. Vitamina A este un adjuvant al tratamentului pentru acnee. Aceasta echilibrează supraproducția de keratină din foliculi (cei care provoacă mediul optim de aparitie a acneei). Semnele rămase de la acnee pot fi ameliorate prin consumul de morcovi, caise și roșii, care totodată reduc excesul de sebum.
 3. Vitamina A înlătură petele pigmentare și reduce vergeturile, ajutând la regenerarea celulelor.
 4. Vitamina A conferă pielii un aspect sănătos și catifelat.

Lipsa de vitamina A

Carența de vitamina A se manifestă prin:

 • afecțiuni dermatologice;
 • piele uscată și îmbătrânită;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • scăderea acuitătii vizuale;
 • ochi uscați;
 • infecții intestinale;
 • infecții la nivelul sistemului respirator;
 • boli ale aparatului reproducător;
 • avort spontan;
 • întârzierea creșterii și dezvoltării la copii.

Naturalis Crema multi-activă cu ulei de trandafiri

Crema multi-activă de la Naturalis are o textură ușoară și delicată, cu ingrediente hidratante și hrănitoare pentru fiecare tip de piele. Combinația de ulei natural de trandafir și ulei de jojoba reglează echilibrul de apă, împrospătează, calmează și hrănește pielea.

Vitaminele A și E neutralizează acțiunea radicalilor liberi și previn îmbătrânirea prematură. Combinatia fito-hrănitoare de ulei de jojoba, apă naturală de trandafir și ulei de trandafir reglează echilibrul de apă, împrospătează, calmează și hrăneste pielea.

Naturalis cremă multi-activă este recomandată pentru toate tipurile de ten. Produsul se poate achiziționa din farmaciile Catena.

Bettina Cristea

foto: Shutterstock