Vitamina E și beneficiile ei în îngrijirea tenului

vitamina E

Vitamina E este un nutrient solubil în grăsimi cu rol antioxidant și antiinflamator. Nu oprește îmbătrânirea pielii, dar se dovedește foarte eficientă în încetinirea ei.

Practic, organismul are nevoie de ea în procesul de regenerare celulară, sprijină buna funcționare a sistemului imunitar iar vitamina E pentru ten îți va oferi luminozitate, nuanță uniformă și elasticitate.

În fapt, vitamina E este importantă în organism cu atât mai mult cu cât efectele ei sunt vizibile la exterior, însă, odată cu înaintarea în vârstă, asimilarea ei este din ce în ce mai redusă.

Farmaciştii Catena recomandă Vitamina E Naturalis, un supliment alimentar care contine vitamina E, un ingredient cu rol major in pastrarea sanatatii organismului.

Pentru a înțelege mai bine, iată ce face această vitamină în organism, de ce ai nevoie de vitamina E pentru ten și cum o poți aduce în organismul tău, în cel mai natural mod, pentru a te bucura de toate beneficiile ei.



Ce este și ce rol are vitamina E în organism?

Vitamina E este o vitamină liposolubilă implicată în procesul de protejare și regenerare la nivel celular. Concret, organismul o absoarbe în mod pasiv (nu consumă multă energie pentru ea) în intestinul subțire, alături de lipide, după care este eliminată prin intestinul gros. O depozitează pentru o perioadă scurtă de timp așa că, uneori, este necesar să o aduci, în mod echilibrat, în organism.

Pentru că procesul de asimilare scade odată cu trecerea timpului, această vitamină poate fi din ce în ce mai puțin prezentă în organism.

Farmaciştii Catena recomandă Crema Antirid 45+ de la Naturalis, cu continut bogat in vitaminele A, C, E si cele din grupul B, o crema antirid de zi adaptata perfect nevoilor tenului matur, predispus la aparitia ridurilor. 

Printre primele neplăcerile pe care le vei simți în ușoare carențe sunt și cele legate de pielea uscată, unghii exfoliate, păr în cădere, dar poate manifesta și forme severe cum sunt slăbiciunea musculară, tulburări de vedere sau generale, anemie, etc.

Există opt forme de compuși ai vitaminei E, dar cea mai întâlnită este „alfa tocoferolul” fiind cea care vine cu rolul antiîmbătrânire și anticancerigen.

Vitamina E are un rol antioxidant important ajutând, în principal, la:

 • Reglarea nivelului colesterolului
 • Menținerea sănătății vaselor de sânge
 • Prevenirea aterosclerozei

Menține sănătatea pielii și ajută la vindecarea rănilor, etc.

Iată deci, cât de importantă este pentru organism tocmai pentru că frumusețea se creează în interior și, se vede la exterior.

Vitamina E pentru ten – beneficii

Prezentă în numeroase produse cosmetice, începând de la creme, măști, șampoane și multe altele, vitamina E pentru ten se dovedește a fi eficientă în ameliorarea procesului de îmbătrânire a pielii.

Farmaciştii Catena recomandă Genera SUN Lotiune dupa plaja cu vitamina E si ulei de orez.

Vitamina E pentru ten s-a dovedit eficienta şi în procese de prevenție, hidratare sau tratare cum sunt următoarele:

Hidratarea pielii

Vitamina E pentru ten favorizează regenerarea sprijinind formarea celulelor noi la suprafață. Astfel, o poți folosi sub formă de ulei sau în produse cremoase cu conținut de vitamina E. 

O poți aplica în zone cu piele uscată chiar și în cazul buzelor crăpate, iar dacă folosești uleiul este indicat să-l aplici seara pentru ca peste noapte să poată acționa asupra pielii iar dimineața să te speli.

Uleiul de vitamina E nu este recomandat persoanelor care se confruntă cu un ten gras. Dacă producția de sebum este bună, pielea ta are suficientă vitamină E.

La fel de bine, dacă nu dorești să aplici uleiul direct pe piele, poți adăuga câteva picături în crema de hidratare pe care o folosești.

Vitamina E pentru ten previne îmbătrânirea pielii și poate atenua ridurile

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, vitamina E pentru ten se implică activ în redobândirea fermității pielii.

Este primul aspect pe care îl vei constata după utilizarea ei pentru că sprijină producția de colagen. Vitamina E protejează tenul împotriva radicalilor liberi iar conform multiplelor cercetări realizate, rezultatele pozitive în atenuarea ridurilor, dar și a încetinirii apariției lor, n-au întârziat să apară.

Poate trata hiperpigmentarea

Hiperpigmentarea se distinge prin pete de culoare închisă pe piele iar pigmentarea în exces apare, deseori, pe bază hormonală, dar pot fi și alte cauze.

Vitamina E pentru ten poate ajuta în privința hiperpigmentării iar cel mai eficient mod în utilizarea vitaminei E este în asociere cu Vitamina C.

Cum să folosești vitamina E pentru ten sănătos?

Pentru a te bucura de efectele vitaminei E este extrem de importantă alimentația. Poți aduce aportul necesar prin sursele naturale existente și este indicat să te bazezi pe acestea.

Regăsești vitamina E în următoarele exemple de alimente:

 • Nuci și semințe: migdale, semințe de floarea soarelui, arahide, semințele de in
 • Untul de arahide
 • Cereale integrale
 • Legume: spanac fiert, broccoli, sfecla elvețiană
 • Kiwi
 • Mango
 • Papaya
 • Roșii
 • Ardeii grași roșii
 • Avocado
 • Varza
 • Ouă
 • Peștele gras
 • Laptele
 • Uleiurile de floarea soarelui și de măsline

Dacă este necesar, la recomandarea unui medic, poți opta pentru suplimentele alimentare. Surplusul de vitamină E îți poate crea, la rândul său, probleme de sănătate deci consultă medicul înainte, respectă întocmai doza recomandată pe zi.

De asemenea, poți folosi vitamina E pentru ten și sub formă de ulei, pentru aplicare cutanată sau în amestec cu creme. Oricum, găsești pe piață o gamă variată de produse cosmetice care au în conținut această vitamină.

Uleiul de vitamina E pentru ten se folosește prin aplicare pe piele și masare ușoară prin mișcări circulare. Este indicat să faci asta seara, iar dimineață să te speli pentru că este foarte grasă și nu-ți va plăcea să simți tenul uleios.

Restricții în privința vitaminei E

Ține minte că cea mai bună variantă pentru un aport optim de vitamina E în organism este alimentația, dar dacă alegi suplimentele alimentare, ai grijă să nu depășești doza zilnică recomandată de medic sau farmacist.

Sunt situații în care vitamina E pentru ten nu este o soluție inspirată. Dacă te confrunți cu erupții cutanate la nivelul tenului, cu pori care se înfundă ușor, cu un ten gras, nu aplica acest ulei. Cel mult, poți folosi creme care îl conțin, dar care să fie, neapărat adaptate tenului tău.

Dacă suferi de afecțiuni ale pielii adresează-te unui medic pentru a stabili cât mai corect care sunt soluțiile bune pentru situația ta.

Foto Shutterstock