Vrei sa iti faci prietenii sa se simta mai bine? Trimite-le un mesaj

shutterstock_296800632In urma unui studiu realizat in California s-a constatat faptul ca mesajele primite pe telefonul mobil de catre persoanele deprimate au un impact pozitiv asupra starii de spirit.

Adrian Aguilera, profesor de asistenta sociala la Universitatea din California, Berkeley, si psiholog clinician, a realizat un studiu cu ajutorul pacientilor sai care nu se aflau intr-o stare de spirit foarte buna.

Astfel, Adrian le-a cerut acestora sa-si noteze pe o foaie de hartie care este starea lor de spirit atunci cand se simt singuri, deprimati, depresivi si primesc un mesaj de la un prieten caruia ii pasa de ei.

In urma raspunsurilor date de catre pacienti, Aguilera a constatat faptul ca starea de spirit a oamenilor care se simt singuri, neglijati, deprimati si primesc un mesaj de la cineva cunoscut care ii intreaba cum se simt, sau pur si simplu sa vada ce mai fac, se imbunatateste. “Cand m-am aflat intr-o situatie dificila si am primit un mesaj de la o cunostinta, m-am simtit mult mai bine, am simtit ca cineva este interesat de cum ma simt. Si da, starea mea de spirit chiar s-a imbunatatit dupa aceea”, a declarat unul dintre pacientii psihologului Aguilera, in cadrul unei sedinte de grup de terapie cognitiva.
Proiectul a luat amploare in anul 2010, cand  psihologul Aguilera a dezvoltat un proiect personalizat intitulat “Short Message Service (SMS)” – program de interventie, cu ajutorul colegului sau Ricardo Munoz. Astfel, cei doi psihologi si-au indreptat toata atentia asupra starii de spirit a fiecarui pacient in momentul in care au primit un mesaj pe telefonul mobil. „Suntem pe punctul de a valorifica o tehnologie pe care oamenii o folosesc in viata lor de zi cu zi in ideea de a-si imbunatati starea de spirit”, a declarat psihologul Aguilera.
Pe de alta parte, psihologul a mai constatat faptul ca trimiterea mesajelor reprezinta o metoda de a scapa de inhibitii. Se pare ca doar simplul fapt ca nu vezi ochii interlocutorului si ca nu ii auzi vocea iti da un anumit sentiment de siguranta pentru a putea spune exact ceea ce vrei.

 

Text: Andreea Popescu