Yoga pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor

Pentru a creste si a se dezvolta frumos si armonios, copiii au nevoie de miscare, ei trebuie sa lucreze atat la nivel fizic, cat si la nivel mental. Yoga pentru copii este o activitate care ii ajuta pe cei mici sa se descopere, sa afle ca orice lucru gresit poate avea o consecinta. In plus, le imbunatateste flexibilitatea, capacitatea de concentrare, de coordonare, de constientizare a propriului corp. Yoga este, de fapt, o calatorie care te invata ca exista o uniune intre corp, minte si suflet. Liliana Ionescu, instructor gym & yoga kids la Club Moving din Otopeni, ne-a povestit detaliat despre ce inseamna yoga pentru copii, prin joaca.Tonica TV: Care sunt beneficiile pe care le prezinta yoga pentru copii?

Liliana Ionescu, instructor gym & yoga kids: Se joaca, acesta este primul beneficiu din punctul meu de vedere. Consider ca, la varsta asta, copiii invata cel mai bine si cel mai bine prin joaca si nici nu-si dau seama cand fac miscare, efort. Se imbunatateste flexibilitatea, se imbunatateste echilibrul, isi constientizeaza propriul corp, constientizeaza spatiul in care se misca, invata sa respire corect, invata sa-si gestioneze mai usor emotiile. La clasa de yoga pentru copii nu sunt judecati dupa felul in care executa posturile, fiecare face atat cat poate si asa cum poate in ziua respectiva.

Tonica TV: Pot fi copiii disciplinati prin yoga?

Liliana Ionescu, instructor gym & yoga kids: Pot sa spun ca da, intr-adevar, copiii pot fi disciplinati prin yoga. In sensul ca invata, in momentul in care au o stare mai deosebita, sunt suparati, nu au dormit bine, sa o identifice si sa stie data viitoare ca exista o consecinta. Copiii au nevoie de miscare, acesta este un lucru pe care parintii nu il mai constientizeaza, nu-si mai dau seama. In primul si in primul rand, au nevoie de miscare pentru ca se dezvolta armonios la nivel fizic, dar si sistemul nervos se dezvolta corect si sanatos.

Tonica TV: De la ce varsta pot copiii sa practice yoga?

Liliana Ionescu, instructor gym & yoga kids: Copiii pot sa practice yoga inca din burta mamei, daca mama inainte de a ramane insarcinata a practicat yoga. Iar dupa ce apare pe lume bebelusul, cam de pe la trei luni, mama poate sa-i asigure capul si sa faca tot felul de miscari cu el.

Tonica TV: Cum influenteaza miscarea viata copiilor pe mai departe ?

Liliana Ionescu, instructor gym & yoga kids: Cred ca o influenteaza decisiv, mi se pare ca este lucrul cel mai important in dezvoltarea fireasca a intregului fizic. Are beneficii si asupra psihicului, si asupra sufletului. Asta inseamna, de fapt, yoga, uniune minte, suflet, corp, si lucreaza pe toate cele trei planuri.

Text: Ruxandra Dumitrescu