Yoga poate reduce depresia la femeile insarcinate

shutterstock_17161291Yoga ar putea reduce depresia in ceea ce priveste femeile insarcinate si ar putea intari legatura materna, potrivit cercetatorilor. Acesta este primul studiu care aduce dovezi potrivit carora femeile insarcinate pot apela cu incredere la yoga ca tratament impotriva depresiei. Hormonii din timpul sarcinii duc la aparitia modificarilor dispozitiei si se pare ca una din cinci femei insarcinate sufera de depresie.

Expertii de la Universitatea din Michigan spun ca viitoarele mamici ar putea scapa de simptomele depresiei daca ar urma un program de yoga care sa dureze 10 saptamani si, de asemenea, ar putea crea o legatura mult mai stransa cu bebelusii din pantece. Tulburarile mentale din timpul sarcinii, depresia si anxietatea au devenit probleme serioase de sanatate, modificarile hormonale, predispozitia genetica si factorii sociali duc la aparitia starii de iritabilitate si incapacitate de a face fata stresului. Netratate, aceste simptome reprezinta un risc atat pentru mame cat si pentru copii, inclusiv crestere in greutate, nastere prematura, preeclampsie.

Pentru acest studiu au fost selectate viitoare mamici care prezentau simptome ale depresiei. Femeile, care aveau intre 12-26 de saptamani de sarcina, au participat la o sesiune de 90 de minute de yoga care combina meditatia cu postura fizica. S-a demonstrat ca femeile insarcinate se simt mai bine cand apeleaza la astfel de metoda.

 

Text: Ruxandra Raica