Yves Saint Laurent… Modelul emblematic al secolului XX

0a1aYves_Saint_Laurent_Beverly_Hills“Eu mi-am dorit sa fiu in serviciul femeilor. Sa le servesc trupul, gesturile, atitudinile si viata. A fost dorinta mea de a fi alaturi de ele in marea miscare de eliberare a femeilor, prezenta in ultimul secol”, afirma cel care, gratie talentului creator si calitatilor de vizionar, a creat o istorie in industria modei de lux, cunoscut in intreaga lume sub numele de Yves Saint Laurent.

Pe numele sau real, Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent, de origine algeriana, este considerat cel mai renumit designer al secolului XX. Pasiunea pentru moda il determina sa urmeze drumul Parisului, astfel ca la frageda varsta de 17 ani, gratie talentului innascut, a obtinut un post la Casa Dior.

Performantele profesionale i-au fost recunoscute si, dupa regretata disparitie a marelui Christian Dior, a avut privilegiul de  a ocupa pozitia de director de creatie al Casei Dior, unde, gratie succesului fulminant, a reusit sa salveze compania din pragul falimentului.

Dupa succesul cu Dior, in 1962 decide sa isi deschida propria casa de moda Yves Saint Laurent, sustinut de partenerul de viata si de afaceri, Pierre Berge.

 

Legendarul creator revolutioneaza principiile haute couture-ului

 

Simbolul anilor ’60, YSL reuseste sa se impuna in industria modei prin colectiile sale controversate, promovand costumele barbatesti in varianta feminina “Le Smoking”, care au creat o adevarata revelatie la nivelul epocii.

Originalitatea creatiilor, stilul neconventional si inovatiile precum: materiale iconice, transparente sau din catifea, croiul cambrat si detaliile oversize califica elogios intreaga creatie Yves Saint Laurent.

Unicitatea este o alta particularitate a stilului, astfel ca YSL este  primul creator care a lansat pe piata o intreaga colectie pret-a-porter si este primul designer care a lucrat cu modele de diverse origini etnice, continuand sa creeze controverse, dar si admiratia criticilor si a elitei fashion. Femei celebre care se identifica cu idealul feminin al creatorului sunt Catherine Deneuve, Loulou de Falaise sau superbul top-model Katoucha Niane.

Pe langa liniile vestimentare de lux, produsele de parfumerie si cosmetica sunt un alt domeniu in care exceleaza brandul YSL, printre care si cele mai renumite, “Yves Saint Laurent Jazz” si “Yves Saint Laurent Opium” , datorita amestecului complex de arome.

Intreaga cariera emblematica a fost omagiata cu diverse distinctii; in 1983, devine primul designer in viata premiat de Muzeul Metropolitan de Arta din New York, iar in 2001, a fost numit “Comandant al Legiunii de Onoare”, ovationat de catre presedintele Frantei, Jacques Chirac.

In 2008, designerul inceteaza din viata, dar numele sau este legendar, YSL fiind o personalitate marcanta in industria de lux a modei.

Succesorul marelui maestru este Stefano Pilati, care reuseste sa mentina standardele impuse datorita stilului inovativ abordat la tendintele momentului, creatiile sale fiind elogios apreciate de iubitorii de lux si de criticii de specialitate.

“Moda poate pali, dar stilul este etern” Yves Saint Laurent

 

Text: Alexandra Lupu

Surse: www.fragrancex.com, www.style.com