Zâmbet colorat și strălucitor

Primul lucru pe care oamenii îl observă unii la ceilalți este zâmbetul. A avea o dantură frumoasă e așadar un lucru foarte important în societatea de azi, motiv pentru care ramurile de cosmetică și estetică dentară sunt într-o constantă creștere de popularitate.

Pentru înfrumusețarea zambetului, cea mai cunoscută procedură este albirea dinților sau aplicarea fațetelor dentare. Dar pentru cei care chiar vor un zâmbet „personalizat” există bijuteriile dentare și tatuajele dentare (dental tatoos).BIJUTERII DENTARE

Bijuteria dentară este cea mai nouă tendința în cosmetică dentară și, din ce în ce mai mulți pacienți solicită acest serviciu. Bijuteriile dentare vin ca o completare a bijuteriilor clasice, dând zâmbetului un aspect aparte.

Cum se aplică? Este afectat dintele?

Procedura de aplicare a unei bijuterii dentare este total neinvazivă. În primul rând  se va igieniza profesional dintele, ulterior se condiționează suprafața pentru aplicarea unui adeziv special pentru dinte care nu afectează suprafața smalțului și care se întărește cu o lampă specială de fotopolimerizare.  Această procedură de pregătire a dintelui pentru a se aplica  bijuteria dentară  nu reprezintă o afectare a suprafeței dentare mai mult decât consumul regular de sucuri cu un pH acid.

Cât durează procedura?

Timpul necesar  pentru aplicarea bijuteriilor dentare este de aproximativ 30 de minute ,timp care implică igienizarea suprafeței dentare și  protocolul de aplicare propiu-zis

Cât timp rezistă?

Având în vedere protocolul special de aplicare al bijuteriilor dentare, rezistența acestora în timp nu impune probleme.

Cu toate acestea durabilitatea în timp a bijuteriilor  depinde și de îngrijirea de către pacient dar și de obiceiurile alimentare individuale.

Se poate renunța la ea după un timp?

Dacă pacientul sau pacienta se decide să o schimbe sau preferă să o îndepărteze din diverse motive,  îndepărtarea acestora nu va avea efecte negative. Există o  tehnică specială de îndepărtare a acestora, iar ulterior suprafața dintelui se va trata corespunzător pentru a nu reprezenta un risc de carie.

Sunt bijuterii special stomatologice sau se comandă la bijutier?

Sunt bijuterii din cristale semiprețioase și prețioase produse de firme autorizate pentru realizarea și distribuirea materialelor dentare astfel încât să fie în concordanță cu procedura de aplicare.

Au o procedură special de îngrijire?

Se recomandă controale periodice pentru  efectuarea  igienizării profesionale care ajută prevenirea acumulării plăcii bacteriene în jurul bijuteriei cât și pentru a preveni pigmentarea  suprafeței dentare înconjurătoare.

Riscuri?

După cum am menționat anterior,  nerespectarea controalelor prestabilite cât și neglijarea igienei orale poate duce la  pigmentarea dintelui în jurul bijuteriei  și în cel mai rău caz favorizează apariția cariilor dentare.

Ce tip de bijuterii sunt cele mai folosite?

În materie de bijuterii dentare avem la dispoziție cristalele semiprețioase cum ar fi cristalele Swarovski , pietrele prețioase cum ar fi diamantele

TATUAJELE DENTARE

Mai frecvente decât bijuteriile dentare?

Frecvența tatuajelor dentare este mult mai redusă comparativ cu aplicarea bijuteriilor dentare deoarece implică costuri suplimentare și manopere diferite.

Cum  se aplică?

Pentru a aplică un tatuaj dentar este necesară o coroană dentară realizată de tehnicianul dentar. Tatuajul va fi aplicat în structura stratului ceramic al viitoarei coronare. Dacă pacientul dorește îndepărtarea tatuajului va necesită îndepărtarea coroanei.

Care este diferența față de aplicarea bijuteriilor?

Tatuajele dentare, spre deosebire de bijuteriile dentare, sunt mult mai invazive. Acestea necesită în primul rând nevoia aplicării unei coroane dentare care reprezintă o procedură invazivă. În cazul bijuteriilor dentare procedura este neinvazivă.

Narcisa Calotă (pedodont, stomatologie generală),

Clinica stomatologică Imperial Dent.