4 motive pentru care îți simți membrele reci

Frigul nu dispare niciodată pentru unii oameni, nici măcar în sezonul cald, ei. Dacă ești una dintre aceste persoane „friguroase”, te îmbraci foarte gros iarna și dai la maximum căldura ca să te încălzești, însă asta nu este întotdeauna o soluție sau simți frigul chiar și vara, când afară este foarte cald, există câteva motive pentru care ți se întâmplă asta. Când ai membrele superioare și inferioare reci, este posibil să suferi de un dezechilibru hormonal sau de o problemă de sănătate.

Temperatura medie a corpului este de 36,6°C, dar aceasta poate varia cu până la 0,5°C de la o persoană la alta. Pe măsură ce ziua trece, temperatura corporală se va schimba în mod natural, existând variații de temperatură în diferite părți ale corpului.

De exemplu, rectul, parte din intestinul gros, este cea mai caldă zonă din organism (aprox. 37°C), urmată de urină și apoi cavitatea bucală. Axila, pe de altă parte, este cea mai rece parte a corpului, care atinge, de obicei, 35,9°C.

Cu toate astea, există diferite motive pentru care poți simți constant că ai mâinile și picioarele reci.1. Afecțiuni sau boli asociate cu toleranța redusă

Boala Raynaud este o afecțiune a circulației sangvine care face ca unele zone ale corpului să fie reci și amorțite, factorul fiind temperaturile reci sau stresul. Pot fi afectate, mai ales, degetele de la mâini și picioare, dar și urechile, nasul și mameloanele. Femeile sunt mai predispuse să sufere de această afecțiune, precum și persoanele care trăiesc într-un climat mai rece.

În multe cazuri, aceasta poate fi tratată cu ușurință, iar simptomele sunt asociate, de obicei, cu: durere, amorțeală, furnicături și înțepături. Simptomele pot avea o durabilitate de la câteva minute, la câteva ore. Dacă problema persistă și dă bătăi de cap, este recomandată o vizită la medic pentru un consult amănunțit. Alte simptome pot fi durerile articulare și erupțiile cutanate.

O altă afecțiune este hipotiroidismul, care afectează glanda tiroidă din gât, oprind-o din producerea suficientă a hormonilor, care ajută la menținerea nivelului necesar de energie, de greutate și al temperaturii interne. Hipotiroismul este tratat, de obicei, cu hormoni sintetici.

2. Problemele hormonale

Hormonii implicați în ciclul menstrual pot influența temperatura corporală a femeilor. Înainte de ovulație, temperatura este în medie de 35,9°C, apoi, la câteva zile, poate ajunge la 36,7°C.

O serie de hormoni sexuali interacționează cu sistemul care reglează temperatura. De exemplu, estrogenul crește vasodilatația care ajută la reducerea temperaturii corpului, în timp ce progesteronul tinde să provoace temperaturi corporale mai ridicate. Progesteronul sintetic, care se găsește în contraceptivele orale, determină creșterea prelungită a temperaturii corpului.

3. Vasele de sânge

Factorii care îngustează vasele de sânge ar putea fi motivul pentru care simți că ai membrele reci întotdeauna. Arterioscleroza poate fi o cauză a senzației constante de frig. Afecțiunea care cauzează cel mai frecvent senzația de frig este boala arterelor periferice, în care arterele care furnizează sânge membrelor sunt îngustate.

În timpul sezonului rece, este recomandat să te îmbraci adecvat temperaturii, pentru că nerespectarea acestei condiții poate duce la evoluția arteriosclerozei care se va transforma în ischemie (sângele este blocat, adică mușchiul inimii nu mai primește suficient sânge). Degerăturile pot provoca o sensibilitate prelungită la frig, chiar și după ce acestea s-au vindecat.

4. Anatomia

În general, bărbații au o rată de energie de repaus mai mare (rata metabolică bazală de odihnă) datorită masei musculare ridicate, acest lucru însemnând că bărbații emană în mod natural cantități mai mari de căldură.

Femeile au un strat de grăsime de aproape două ori mai gros sub piele, în brațe și picioare, astfel încât este mai dificilă apariția căldurii în orice mușchi, pentru că durează mai mult să ajungă la receptorii de temperatură din piele. Acesta este un motiv pentru care unele femei se pot plânge că le este frig.

Deși este normal să cauți o pătură cât mai groasă cu care să te învelești ca să îți fie mai cald, orice senzație de frig prelungită sau anormală ar trebui verificată de către un medic specialist.

Text: Bettina Cristea

Photo: freepik