5 compromisuri pe care nu trebuie sa le faci intr-o relatie

compromisuri-intr-o-relatieO relatie inseamna mult mai mult decat iubire, pasiune si timp petrecut impreuna; o relatie inseamna incredere, devotament, respect, valori si teluri comune, dar si compromisuri. De fapt, nu exista relatie fara compromisuri, insa si acestea au limitele lor. Daca doar unul dintre parteneri lasa de la el sau ajunge sa se compromita, atunci relatia aceea nu va avea viitor. Este foarte important sa se gaseasca un echilibru al relatiei, fara a cadea in latura extrema si a trai din compromis in compromis. Insa exista si cateva compromisuri care sunt de neacceptat intr-un cuplu. Iata-le!Nu renunta la tine si la libertatea ta!

De cele mai multe ori, atunci cand suntem intr-o relatie, tindem sa renuntam la independenta noastra si la dorintele noastre pentru a-i face pe plac partenerului. Total gresit! Sclavismul nu are nimic de-a face cu iubirea. Trebuie pastrat un echilibru intre „tu” si „voi”. Este normal sa luati deciziile impreuna, insa nu neglija faptul ca doar tu esti stapana pe viata ta. Nu-ti reprima vechile placeri si nu renunta la pasiunile tale doar pentru ca el nu ti le impartaseste. Tot in aceasta categorie intra si atitudinea pe care o ai fata de prieteni. Continua sa-ti petreci timpul cu acestia si sa iesiti impreuna, independent de partenerul tau. Gandeste-te ca prietenii au fost langa tine dinainte sa apara el si vor ramane in continuare langa tine… daca stii sa-i pastrezi! Pe de alta parte, faptul ca lui nu-i place anturajul tau si incearca sa te indeparteze de grupul tau vechi de prieteni ar trebui sa-ti ridice niste semne de intrebare. Poate fi mult prea posesiv, fapt ce va duce la fisurarea relatiei in viitor.

Infidelitatea, un compromis acceptat?

Daca partenerul tau ajunge sa te insele, inseamna ca ceva nu functioneaza cum trebuie in relatia voastra. Daca poti sa-i gasesti scuze pentru prima abatere, atunci merita sa-i mai acorzi o sansa. Motivul pentru care a facut-o este mult mai important decat fapta in sine. Daca se poate rezolva cauza si el te asigura ca nu se va mai repeta, puteti continua relatia, cu conditia sa nu-i reprosezi asta niciodata. Iertarea inseamna si acceptare, iar reprosurile duc in timp la dezbinarea relatiei. Insa infidelitatile repetate nu trebuie iertate. Este clar ca, daca te face sa suferi, nu te iubeste, ci este posibil sa stea langa tine pentru alte avantaje.

Nu trece peste o palma!

Violenta in cuplu ar trebui sa fie principala cauza de separare a partenerilor si, cu toate acestea, multe femei trec peste o palma sau, mai grav, peste adevarate scene de violenta fizica si verbala. Niciodata nu face acest compromis! Nu exista scuza sau motiv pentru care un barbat sa loveasca o femeie! Inca de la prima palma, fa-ti bagajul si incheie socotelile pentru ca un comportament agresiv va fi greu de stapanit pe viitor.

Pastreaza-ti respectul si valorile morale!

Daca partenerul tau ajunge sa te critice zilnic, sa te denigreze in fata prietenilor sau sa te trateze cu superioritate, este semn ca trebuie sa puneti punct. La acest nivel, deja nu mai exista respect si, cu timpul, supusa acestui tip de comportament, vei ajunge sa-ti pierzi stima de sine, un compromis inacceptabil intr-o relatie. De asemenea, trebuie luate in calcul si valorile morale ale partenerilor. Este imposibil sa functioneze o relatie daca partenerii nu au in proportie de peste 50% aceleasi valori morale. Daca, spre exemplu, unul este integru si celalalt manipulator sau unul este credincios si celalalt ateu, relatia nu va functiona, iar compromisurile in acest sens vor fi facute in zadar.

Nu-ti compromite telurile si aspiratiile

Interesele noastre se pot schimba periodic, astfel ca ne putem fixa tot timpul obiective noi, iar unele dintre ele pot sa nu fie chiar pe placul partenerului. Din nou, aici intervine independenta. Nu trebuie sa renunti la un tel pentru ca partenerul tau nu te sustine. De regula, disputele de acest gen apar in cuplurile in care unul dintre parteneri isi doreste ascensiune profesionala, iar celalalt, nu. Chiar daca nu va doriti aceleasi lucruri de la viata, incercati pe cat posibil sa fiti indulgenti, altfel relatia se va apropia de final in scurt timp.

Text: Madalina Manole