5 intamplari memorabile la Oscaruri, de-a lungul timpului, si lista castigatorilor

Gala Oscar 2017 s-a incheiat, insa toata lumea vorbeste despre gafa imensa facuta de Warren Beatty si Faye Dunaway, care au anuntat in mod gresit filmul „La La Land‟ drept castigator la categoria „Cel mai bun film”. Confuzia a mers atat de departe incat membrii echipei care a realizat “La La Land” au apucat sa urce pe scena sa-si ridice premiul, moment in care organizatorii au intervenit si au prezentat publicului plicul cu adevaratul castigator, filmul „Moonlight”. Explicatia lui Warren Beatty a fost ca in momentul urcarii pe scena a primit din greseala plicul in care se afla anuntul castigatoarei pentru „Cea Mai Buna Actrita”, Ema Stone, pentru rolul din “La La Land”.


Nu este singura intamplare de acest gen care a avut loc la gala de decernare a Premiilor Oscar, la editii anterioare ale evenimentului fastuos. In 1934, prezentatorul premiului „Cel Mai Bun Regizor” a deschis plicul si a strigat la microfon: “Hai pe scena Frank, sa-ti iei premiul!” Frank Capra s-a ridicat si a mers catre scena, insa si-a dat seama ca nu era vorba despre el, ci despre Frank Lloyd. Ulterior, Capra a declarat despre acel moment ca drumul inapoi pana la scaunul lui a fost „cel mai lung, mai trist si mai zguduitor drum din viata lui”. El a castigat in anii urmatori trei statuete Oscar pentru „Cel Mai Bun Regizor”.Oscar 2017. Iata cele mai neinspirate aparitii!

Depasind momentele care intra in categoria gafe, in 1972, lui Charlie Chaplin i se acorda premiul pentru intreaga activitate. Momentul este unul emotionant, avand in vedere ca marca intoarcerea marelui artist in Statele Unite dupa 20 de ani de exil, exil impus de regimul McCarthy in urma acuzatiilor ca ar fi fost comunist. La ridicarea premiului, Charlie Chaplin a fost aplaudat timp de 12 minute, record care nu a fost batut pana astazi.

Marlon Brando a refuzat premiul pentru rolul din „Nasul”

In anul urmator, 1973, o alta intamplare neobisnuita a tulburat apele la decernarea Oascarurilor. Marlon Brando refuza premiul pentru celebrul rol din „Nasul”, acesta avand deja unul din 1954 pentru rolul din „On the Waterfront”. Marlon Brando s-a folosit insa de acest prilej pentru a atrage atentia in legatura cu felul in care Hollywood-ul trateaza populatia de origine amerindiana si a trimis o femeie pe scena pentru a protesta astfel. Se mai intamplase o singura data ca un actor sa refuze premiul; este vorba de George C. Scott pentru rolul din „Patton”, in 1970.


Un alt moment care a atras atentia a apartinut actorului Jack Palance, in anul 1991. Dupa zeci de ani de activitate in cinematografie, cand i-a fost in sfarsit inmanat premiul pentru rolul secundar din „City Slickers”, acesta a executat o serie de flotari inainte de a accepta statueta. Motivul pentru care a recurs la acest gest a fost acela de a demonstra ca desi are 73 de ani, este inca intr-o forma excelenta. Morala trebuia inteleasa de producatorii de la Hollywood, care renunta la actorii in varsta cu toate ca acestia sunt capabili sa joace in continuare.

Castigatorii Oscar 2017

La ceremonia de anul acesta, printre castigatori s-au aflat Damien Chezelle – Cel Mai Bun Regizor pentru „La La Land”, Casey Affleck – Cel Mai Bun Actor in rol principal pentru rolul din „Manchester by the Sea”, Viola Davis – Cea Mai Buna Actrita in rol secundar („Fences”) si Mahershala Ali pentru rolul din „Moonlight‟.

Cel mai bun film strain a fost considerat „The Salesman”, o productie iraniana, iar premiul pentru Cel Mai Bun Lungmetraj de Animatie a fost castigat de productia „Zootopia”. „La La Land” a fost marele favorit, castigand si la categoriile Cea Mai Buna Regie Artistica, Cea Mai Buna Imagine, Cea Mai Buna Coloana Sonora si Cel Mai Bun Cantec Original.

Text: Ionut Solescu

Sursa foto: Hepta