5 vitamine pentru păr puternic și sănătos

Cu toate ne dorim un păr des, mătăsos, strălucitor și sănătos, dar oare respectăm o rutină pentru a-l avea așa cum ni-l dorim? Oare îi oferim anumite vitamine pentru păr? Podoaba noastră capilară are nevoie de la fel de multă atenție precum tenul. În fiecare zi trebuie îngrijită corespunzător, pentru a se menține frumoasă și sănătoasă.

De asemenea, îngrijirea părului constă și într-un stil de viață sănătos. În cazul lui, ca și în cazul pielii, alimentația este foarte importantă. Aportul de anumite vitamine și minerale poate ajuta la restructurarea firului de păr, făcându-l mai rezistent, oferindu-i strălucire și elasticitate.

Cel mai important element din structura firului de păr este keratina. Aceasta proteină fibroasă intră în alcătuirea stratului exterior al firului de păr, al unghiei și al pielii. Keratina se mai găsește și în organele și glandele interne și are rol protector, dar și de a oferi rezistență acestora.Vitamine pentru păr

Alături de keratină, vitamina A, complexul de B-uri, vitamina C, D și E joacă roluri foarte importante pentru sănătatea firului de păr. Beneficele vitamine pentru păr se pot administra din alimente, dar și din suplimente alimentare. Vitamina A se poate administra din mango, portocale, cartofi dulci, morcovi și dovleac. Aceasta ajută la producerea sebumului, stratul protector al firului de păr.

Complexul de vitamina B (B3, B5, B6, B7, B9) conferă strălucire firului de păr, dar și rezistență. În plus, ajută la stimularea producției proprii de keratină. Cartofii, bananele, fasolea, pieptul de pui, cerealele, ovăzul, ouăle, peștele, lintea, papaya, sparanghelul, nucile și avocadoul sunt câteva dintre alimentele care au acest complex.

Vitamina C este recunoscută ca fiind cel mai bun antioxidant pentru organism. Cătina, maceșele, ardeiul roșu, lămâiele și kiwi sunt printre cele mai bogate surse de vitamina C. Antioxidanții au rolul de a proteja organismul, inclusiv părul, unghiile și pielea de factorii de mediu. Deficitul de această vitamină poate duce la uscarea și despicarea firului de păr, degradarea structurii unghiei, dar și la apariția ridurilor. Datorită capacității sale de a stimula producția de colagen și de a oferi suplețe și elasticitate firului de păr, vitamina C este benefică pentru combaterea îmbătrânirii premature.

Alte vitamine pentru păr mai sunt vitamina D și E. Prima, vitamina D sau vitamina soarelui stimulează creșterea și îi conferă elasticitate părului. Aceasta este singura sintetizată de organism prin prezența razelor ultraviolete. Surse vegetale care conțin vitamina D sunt: pe;tele gras, lactatele nedegresate, gălbenușul de ou și ciupercile.

Vitamina E imbunatateste circulatia sangelui in scalp prin cresterea absorbtiei de oxigen. Aceasta se poate procura din cereal, ulei de floarea soaelui, migdale, ulei de porumb sau de soia.

Cum să-ți menții părul sănătos mai mult timp

Pe lângă o alimentație corectă sau pe lângă administrarea de suplimente pe bază de cele 5 vitamine pentru păr mai sus menționate, părul trebuie îngrijit corespunzător. Iată doi pași simpli pentru a face asta.

Pasul #1 – Șamponul

Naturalis Șampon cu Keratină are la bază o formulă îmbogățită cu extract din frunze de viță-de-vie, extract din conuri de hamei, extract de lavandă și keratină, care conferă strălucire și volum părului lipsit de vigoare.

Keratina este răspunzătoare de structura internă și externă a firului de păr, de elasticitatea și rezistența sa. De altfel, părul uman este aproape 90% keratină. Șamponul cu keratină are rolul de a „umple” găurile din structura firului, părul recăpătându-și astfel rezistența și elasticitatea.

Vitaminele și uleiurile esențiale prezente în hamei stimulează deschiderea porilor mici ai scalpului și reduc căderea părului și îndepărtează mătreața. Extractul din frunze de viță-de-vie luptă cu căderea părului, îi redă strălucirea și volumul și are efect antimătreață. Lavanda stimulează creșterea părului, are efect antimicrobian și antiinflamator.

Pasul #2 – Balsamul

După clătirea părului de șampon, pe vârfurile părului se va aplica și Balsamul Fortifiant de la Naturalis. Acesta face părul mătăsos, îi oferă volum, va deveni mai ușor de pieptănat și aranjat.

Uleiul esențial de lavandă din compiziție are rolul de a hrăni firul de păr în profunzime și de a-l face mai rezistent. Extractul de castravete ajută la regenerarea stratului protector al firului și asigură podoabei capilare elasticitate și aspect mătăsos. Astfel, părul devine mai ușor de pieptănat și de coafat.

Produsele Naturalis se pot achiziționa din farmaciile Catena și online din Spring – Farmacia la preț mic. Intră să descoperi ofertele lunii!

Bettina Cristea

foto: shutterstock