9 greseli pe care n-ai voie sa le faci in CV

greseli-de-evitat-in-CVCV-ul poate fi biletul nostru castigator pentru jobul la care visam sau din contra, instrumentul care ne taie toate sansele de a ne angaja unde ne dorim. Depinde de cum il scriem. Pentru ca de cele mai multe ori, CV-ul este cel trimis la ”inaintare” si cel care trebuie sa il determine pe angajator sa ne cheme la interviu.



Afla care sunt greselile pe care n-ai voie sa le faci pentru a avea un CV castigator!

 

  • Evita sa folosesti clisee in CV de tipul: ”spirit de echipa”, ”bune abilitati de comunicare”. Angajatorii au mai vazut de obicei astfel de exprimari in sute de CV-uri si acest lucru nu te va diferentia cu nimic de ceilalti. De aceea, este posibil ca angajatorul nici sa nu mai citeasca un astfel de CV si sa te scoate rapid de pe lista de candidati.
  • Nu folosi o poza neadecvata, trebuie sa dai dovada de profesionalism. Angajatorii nu vor sa vada o poza cu tine la mare, la o bere sau in costum de baie. Pozele potrivite pentru CV sunt cele asemanatoare pozelor pe care le facem pentru acte oficiale: buletin, pasaport, etc.
  • Ai grija la design, nu scrie CV-ul asemeni unei povesti, dintr-un capat in altul al paginii, ci foloseste un format adecvat, cu rubrici aerisite si scrie cu acelasi tip de font. Pe de alta parte nici nu exagera, nu este cazul sa folosesti floricele sau tot felul de desene in CV, pastreaza o nota simpla.
  • Nu trimite niciodata un CV kilometric, nimeni n-are timp sa citeasca un CV prea lung, desi unii au tendinta sa creada ca un CV stufos impresioneaza. Este important sa fii concis, sa nu te repeti sau sa intri prea tare in detalii. Scrie scurt si la obiect, 2 pagini sunt suficiente sa iti convingi angajatorul, daca in ele se regasesc informatiile esentiale.
  • Nu ai voie sa faci greseli de gramatica sau de scriere in CV. Vei fi descalificat din start daca angajatorul vede ca nu scrii corect, asa ca ai grija sa verifici cu atentie CV-ul pentru a depista eventualele greseli inainte sa-l trimiti mai departe.
  • Nu pune accentul pe sarcinile pe care le-ai avut de indeplinit, ci pe realizarile pe care le-ai avut si pe beneficiile aduse de tine fostilor angajatori. Gandeste-te la noile proceduri pe care le-ai implementat, la succesele pe care le-ai avut, la economiile pe care le-ai facut pentru firma, la campaniile care au adus avantaje companiei, etc. Ai grija insa sa nu exagerezi, pentru ca angajatorii isi vor da seama ca infloresti lucrurile si nu vei face o impresie buna.
  • Nu trimite CV-ul de la o adresa de mail neserioasa de genul ”bombonica_roz”, nu vei reusi sa starnesti decat zambete ironice. Creeaza-ti o adresa care sa contina numele tau si cel mult 2-3cifre, ca sa poata fi retinuta cu usurinta.
  • Nu folosi acelasi CV pentru toate joburile la care aplici, personalizeaza-l pe fiecare si scoate in evidenta lucrurile relevante din experienta ta pentru postul la care aplici. De asemenea, este bine sa atasezi si o scrisoare de intentie, personalizata la randul ei.
  • Nu lasa goluri in CV-ul tau si ai grija sa mentionezi tot ceea ce este relevant. Nu te gandi ca vei lamuri lucrurile nescrise la interviu, pentru ca de multe ori, un CV cu omisiuni nu te va aduce pana la interviu.

 

Acestea fiind spuse, iti uram succes in obtinerea jobului pe care ti-l doresti!

 

Text: Bianca Badescu