Cum se celebrează anii de căsătorie

Există puţine cupluri care ştiu că toţi anii de căsătorie simbolizează ceva şi că tot timpul poate fi un prilej de sărbătoare. Mulţi aşteaptă să sărbătorească nunta de argint sau de aur, la 25 şi, respectiv, 50 de ani de căsnicie.

Am găsit semnificaţia anilor de căsătorie şi o împărţim cu tine, astfel încât să poţi face cadou partenerului tău în acelaşi registru cu simbolistica anului respectiv. Denumirile anilor reflectă evoluţia relaţiei voastre.



Idei de cadouri pentru fiecare an

Un an de căsnicie – Nunta de Hârtie

Se spune că în primul an căsnicia se rupe cel mai uşor. De aceea a primit această denumire.

Primul bileţel de dragoste nu se uită niciodată. Drept urmare, amândoi puteţi folosi vechiul bileţel pentru a vă reînnoi sentimentele unul faţă de celălalt. De asemenea, puteţi înrăma o fotografie veche cu voi din locul în care v-aţi cunoscut sau din locul unde a fost făcută cererea în căsătorie. La fel de bine, vă puteţi dărui un voucher pentru shopping sau unul la spa, bilete la teatru, filme, concert. Dacă buzunarul o permite, vă puteţi cumpăra nişte bilete de avion, să vă petreceţi într-o ţară exotică.

2 ani de căsnicie – Nunta de Bumbac

Pentru această aniversare îţi recomadăm să alegi între lenjerie de pat, lenjerie intimă, halat, papuci şi prosoape de baie din bumbac.

3 ani de căsnicie – Nunta de Piele

Se spune că după 3 ani, relaţia este ca pielea tăbăcită, deci trebuie să vă dăruiţi obiecte din piele: curele, portofele sau poate chiar pantofi.

4 ani de căsnicie – Nunta de Flori

După 4 ani de căsnicie se consideră că relaţia a devenit solidă şi că greul a trecut. De data asta e musai să primeşti flori din partea partenerului.

5 ani de căsnicie – Nunta de Lemn

Solid şi flexibil totodată, lemnul are însă un punct slab: arde uşor. Aşa e şi căsnicia ajunsă la a cincea aniversare. Pentru această zi puteţi opta să vă cumpăraţi împreună o piesă de mobilier sau o piesă decorativă.

6 ani de căsnicie – Nunta de Fier

La nunta de fier, îi poţi dărui soţului tău o bicicletă, o trotinetă sau o casetă metalică pentru ceasuri. Ai grijă că el s-ar putea să nu fie la fel de inspirat ca tine şi să-ţi ofere o tigaie sau un fier de călcat.

7 ani de căsnicie – Nunta de Cupru

Mergi pe confort şi căldură! Cuprul este un bun conductor de căldură, deci poţi să alegi între un fular, şosete, pulover sau între un ibric din cupru sau bijuterii vintage.

8 ani de căsnicie – Nunta de Bronz

Bronzul reprezintă stabilitate şi rezistenţă. Aşadar poţi opta între o statuetă din bronz sau ceva bijuterii.

9 ani de căsnicie – Nunta de Salcie

Pentru nunta de salcie nu prea ai opţiuni de cadouri. Mai mult decât un coş de nuiele sau o ramură de salcie pe care să o plantaţi împreună în curte, nu există.

10 ani de căsnicie – Nunta de Aluminiu

De obicei, Nunta de Aluminiu se pretrece cu prietenii şi familia. Este posibil ca la această aniversară să primiţi tabachere, brichete, ceasuri şi stilouri personalizate.

11 ani de căsnicie – Nunta de Oţel

Aici deja ştii că relaţia voastră e rezistentă precum oţelul. La această aniversare vă puteţi dărui brelocuri, tacâmuri, patine, ceasuri etc.

12 ani de căsnicie – Nunta de Mătase

Mătasea nu mai este un material pe care îl folosesc doar femeile, aşa că poţi să-i oferi soţului tău o batistă, o cravată sau cămaşă din această ţesătură.

13 ani de căsnicie – Nunta de Dantelă

Dantela este o ţesătură lucrată manual, rezistentă şi frumoasă ca realţia voastră. Vă puteţi face împreună nişte cadouri din dantelă, o perdea, o faţă de masă sau poate o lenjerie nouă de pat.

14 ani de căsnicie – Nunta de Fildeş

E simplu, dacă vă ţine buzunarul, puteţi face o excursie pe Coasta de Fildeş. Dacă nu, puteţi opta pentru obiecte de decor din acest material.

15 ani de căsnicie – Nunta de Cristal

Strălucitor, cristalul este perfect pentru decoraţiunile şi vesela din casa voastră. Însă încercaţi să fiţi creativi şi alegeţi nişte bijuterii cu faimoasele cristale Swarovski.

20 de ani de căsnicie – Nunta de Porţelan

Cu toate că porţelanul este fragil, relaţia voastră e trainică. Doar a rezistat 20 de ani. Pentru aniversarea asta un ceainic şi un set de ceşti este cât se poate de reprezentativ.  Lărgind simbolistica şi deschizând portofelul, îţi propunem o excursie în China, patria celui mai fin porţelan.

25 de ani de căsnicie – Nunta de Argint

Înţelepciune şi trăinicie sunt semnificaţiile consacrate ale argintului. Pe lângă marea petrecere alături de familie şi prieteni, nu uita că trebuie să vă reînnoiţi jurămintele şi la biserică. Verighetele noi, din argint, sunt literă de lege la nunta de 25 de ani. Ele se poartă pe inelar, lângă verigheta din aur, pentru tot restul vieţii.

Veţi primi, probabil, foarte multe obiecte din argint (seturi de tacâmuri, veselă, oglinzi, bijuterii..), din parte apropiaţilor.

30 de ani de căsnicie – Nunta de Perlă

Perla este rodul “trudei” de ani a scoicii, care adună nisipul bob cu bob. Aşadar, pentru această aniversare vă veţi face reciproc cadouri cu perle.

35 de ani de căsnicie – Nunta de Jad

Jadul este piatra fidelităţii. Pentru Nunta de Jad nu e musai să vă dăruiţi bijuterii din această piatră. Puteţi face o excursie în Asia pentru a afla mai multe despre ea.

Ce cadouri se oferă după cea de-a 40a aniversare

40 de ani de căsnicie – Nunta de Rubin

Rubinul este piatra curajului şi simbolul relaţiilor care nu s-au destrămat după atât de mulţi ani.

45 de ani de căsnicie – Nunta de Safir

50 de ani de căsnicie – Nunta de Aur

Aurul este simbolul bogăţiei, căldurii, iubirii veşnice.

55 de ani de căsnicie – Nunta de Smarald

60 de ani de căsnicie – Nunta de Ametist

Ametistul este asociat cu stabilitatea, trăinicia, pacea interioară, calităţi dovedite din plin de cuplurile care au reuşit să reziste atâta amar de vreme.

65 de ani de căsnicie – Nunta de Alabastru

70 de ani de căsnicie – Nunta de Platină

Cel mai scump şi mai durabil metal preţios e alegerea perfectă pentru a simboliza această aniversare.

75 de ani de cănicie – Nunta de Diamant

Piatra preţioasă cu cea mai mare duritate îşi trage numele din grecescul “adamas” – “de neînvins”. Aşa e şi căsnicia ajunsă până aici.

Începând cu aniversarea de 40 de ani singurele cadouri pe ca vi le puteţi face reciproc sunt bijuteriile cu pietre preţioase sau semi-preţioase. Asta doar în cazul în care de-a lungul vieţii aţi adunat destui bani pentru astfel de cadouri. La nunţile de aur şi de diamant este bine să faceţi o cununie religioasă restransă.

Text: Bettina Cristea

Sursa foto: unsplash.com