Afla ce job ti se potriveste!

Cu totii trecem la un moment dat prin acea perioada in care ne intrebam ce o sa facem cu viata noastra si ce drum ar trebui sa alegem in cariera. Putini sunt atat de norocosi incat sa-si transforme o pasiune intr-un job sau o afacere. Tocmai de aceea, multi se reorienteaza profesional pe parcurs, realizand ca alegerea trebuie facuta in functie de cativa factori importanti.

Este stresant si dificil ca dupa ani de zile sa o iei de la capat profesional. Tocmai de aceea, optiunile profesionale trebuie facute punand in balanta o serie de lucruri care necesita o analiza cat mai realista.Puncte care trebuie analizate

Valorile noastre – in ce credem, ce stil de viata ne dorim, etica industriei in care vrem sa lucram.

Calitatile – acestea sunt aptitudini innascute si antrenate de-a lungul timpului prin educatie si formare.

Constrangerile – este important sa stim ce putem face si ce nu, sa luam in calcul toate constrangerile care tin de noi dar si de limitarile exterioare de ordin geografic, financiar. Nu uita de responsabilitatile personale pe care le ai si care te-ar putea impiedica sa alegi un anumit tip de cariera.

Tipul de personalitate – este un punct cheie in alegerea jobului, pentru ca este construita din lucrurile pe care le stim despre noi dar si din motivatiile noastre subconstiente.

Ambitiile – este esential sa stim unde vrem sa ajungem, cat de importanta este cariera pentru noi, daca vrem sa ne axam pe cariera, cat timp suntem dispusi sa ii dedicam si pana in ce moment.

Teste pentru orientarea profesionala

Nimeni nu poate sa ne spuna exact ce fel de job ar trebui sa alegem, insa exista cateva teste pe care le putem face si care ne pot ajuta sa ne orientam in cariera. Astfel de teste se pot face inclusiv online si ne pot da indicii despre aptitudinile noastre, punctele tari si abilitatea de a avea succes intr-o anumita cariera.

Testele de aptitudine masora abilitatea de a obtine o calificare necesara unui anumit tip de job sau de a face un anumit tip de munca. De cele mai multe ori angajatorii folosesc aceste teste pentru a tria candidatii pentru un job.

Exista astfel de teste pe care le poti face online gratuit si prin care poti determina daca esti priceput la vanzari, la comunicare sau la lucruri tehnice, de exemplu. Testele de cariera iti pot spune ce fel de job se potriveste tipului tau de personalitate. Poti face online un test orientativ sau poti apela la persoane specializate pentru un test mai amplu de cariera pentru a afla toate tipurile de joburi care se potrivesc profilului tau.

Inventar cu domeniile de interes

Inventarele sunt niste liste pe care le poti folosi pentru a vedea cu ce factori esti compatibil si cu care nu. Acestea masoara felul in care interesele tale se potrivesc cu cele ale altor oameni angajati in anumite domenii. Cu ajutorul lor poti face un inventar al domeniilor tale de interes si poti afla profesiile care se potrivesc acestora. Un astfel de test pe care il poti incerca este Strong Interest Inventory.

Alte tipuri de teste

Testele de personalitate si alte teste psihologice iti masoara caracteristicile personale, emotionale si stabilitatea. De obicei sunt folosite de consultantii de cariera ca parte a procesului de planificare a traseului profesional. Exista insa si astfel de teste pe care le poti face online si pentru care poti primi direct interpretare. Daca vrei sa incerci un test de personalitate,  poti incepe cu iPersonic dezvoltat de psihologul Felicitas Heyne.

Farmacistii Catena recomanda StressManager pentru ameliorarea starilor de epuizare fizica, stres, anxietate, depresie etc. Este un anxiolitic moderat care induce o stare generala de bine, calm si relaxare. Mai multe detalii despre produs AICI!

Text: Bianca Badescu