Amprentele copilariei: cum ne influenteaza aceasta perioada intreaga viata?

foto-deschidere-amprentele-shutterstock_393893716Experientele din copilarie iti marcheaza viata de adult, fie ca esti sau nu constient de acest lucru, sustin psihologii. Cu cat constientizezi mai bine influenta pe care o are copilaria asupra vietii tale de adult, cu atat vei reusi sa treci mai usor peste anumite blocaje sau tipare.

Sunt chiar oameni de stiinta care sustin ca succesul unui copil in viitor poate fi prezis inca de cand este la gradinita, adunand date din modul in care el socializeaza si reactioneaza la stimulii sociali. Nu am merge atat de departe cu supozitiile, insa cu siguranta exista o legatura intre ce am trait in copilarie si adultii care am devenit.5 influente ale copilariei, demonstrate stiintific

Numeroase studii au fost si sunt inca dedicate modului in care copilaria influenteaza viata de adult – haideti sa descoperim cateva rezultate fascinante!

  1. Daca esti sociabil la gradinita, vei merge la facultate si vei avea un job. Cercetatorii de la Universitatile Pennsylvania si Duke au studiat 700 de copii si au descoperit o legatura evidenta intre abilitatile sociale ca prescolari si succesul in cariera peste 20 de ani.
  2. Daca parintii divorteaza cand esti foarte mic, probabil ca vei avea relatii reci cu ei ca adult. Studiul realizat de Universitatea Illinois demonstreaza ca daca asisti la divortul parintilor cand ai intre 3 si 5 ani, este probabil sa ai o relatie rece in special cu tatal.
  3. Daca esti fata si mama ta lucreaza, ai cu 23% mai multe sanse sa ajungi intr-o pozitie de conducere si sa castigi mai bine. Studiul realizat de Harvard Business School arata ca mai ales fetele au de castigat daca mamele lor lucreaza decat daca stau acasa.
  4. Daca esti abuzat sexual in copilarie, ai predispozitia de a deveni un adult obez. Numeroase studii au aratat legatura din abuzurile sexuale din copilarie si tendinta catre obezitate la maturitate. Unii oameni de stiinta considera ca obezitatea este o forma de aparare a persoanelor care au trecut prin traume.
  5. Daca te uiti la programe TV violente, esti inclinat sa devii un adult agresiv. Un studiu realizat in 15 ani arata ca cei mici isi iau ca modele personajele din programele TV violente.

Iubirea neconditionata a parintilor este esentiala

Copiii au nevoie sa fie iubiti neconditionat. Adaptarea la noua lume plina de stimuli, culori, gusturi si intamplari se face treptat, experimentand, uneori julindu-si genuchii, insa tot timpul copiii trebuie sprijiniti neconditionat de parinti. Fara pedepse, timeout, amenintari sau tipete.

Cat de benefic este sa tratam copiii ca pe niste adulti?

Un studiu publicat in revista de specialitate Child Development arata ca modul in care un copil este sustinut din punct de vedere emotional in primii trei ani si jumatate de viata are un impact evident asupra educatiei, vietii sociale si a relatiilor romantice pe care le va avea peste 20-30 de ani. Bebelusii crescuti intr-un mediu cald, bazat pe sprijin si ingrijire constanta, au ulterior note mai mari, sunt inclinati sa studieze si chiar sa aiba relatii mai satisfacatoare.

Traumele se pot vindeca

Intr-o masura mai mica sau mai mare, toti suntem influentati de ceea ce am trait in copilarie, independent de vointa noastra. Dar daca ai trecut printr-o experienta negativa, nu inseamna ca aceasta trebuie sa-ti marcheze tot restul vietii. Evident, majoritatea adultilor au capacitatea de a accepta, de a ierta si de a trece peste o copilarie mai putin fericita, cu ajutorul unor instrumente pe care nu trebuie sa ne fie rusine sa le utilizam – terapia de specialitate este unul dintre cele mai eficiente.

Relatiile pe care le ai, stilul de viata, alimentatia si mentalitatea de adult sunt influentate, constient sau subconstient, de experientele tale din copilarie.

Text: Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie