Cat de benefic este sa tratam copiii ca pe niste adulti?

Cat-de-benefic-este-sa-tratam-copiii-ca-pe-adulti2Cresterea si educarea copiilor vor fi intotdeauna subiecte intens discutate care vor naste mereu polemici intre parinti. Cu toate ca exista o multitudine de opinii cu privire la acest subiect si obiectivitatea este greu de atins, se pare ca argumentele care inclina balanta in favoarea tratarii copiilor ca pe adulti sunt mult mai multe si mai puternice. Va oferim in continuare cateva motive pentru care este mai bine sa-i tratam pe cei mici de la egal la egal.Lasa-l sa aleaga!

Multi copii sunt invatati doar sa primeasca ordine de la parinti fara a si intelege de ce este bine sa le execute, fapt care le va afecta, pe viitor, capacitatea de a lua decizii. Copilul trebuie sa cunoasca alternativele si astfel sa poata face singur diferenta intre bine si rau, intre corect si gresit sau intre frumos si urat. Aici nu vorbim despre deciziile importante care pot marca viata copilului, ci despre decizii usoare, zilnice. De exemplu, chiar daca este mic, lasa-l sa-si aleaga singur ce haine prefera sa imbrace si explica-i de ce nu este indicat sa poarte anumite articole atunci cand nu esti de acord cu alegerile sale. De asemenea, lasa-l sa opteze pentru felul in care isi doreste sa petreaca o zi libera si pune-l sa aleaga ce fel de mancare prefera la cina, fara insa a-i satisface orice dorinta. Ofera-i intotdeauna doar variante sanatoase!

Lasa-l sa experimenteze!

O alta forma prin care ii putem trata pe cei mici ca pe adulti este sa-i lasam sa experimenteze si astfel sa invete ei singuri. Daca noi vom fi acolo mereu pentru a-i sustine, le vom bloca cunoasterea si vor deveni delasatori. Cu siguranta, acum vorbim de situatii rezonabile care sa nu implice niciun pericol pentru ei.

Ofera-i atentie!

Copiii, mai ales atunci cand sunt mici, obisnuiesc sa puna tot felul de intrebari care pentru adulti pot fi ciudate, enervante sau sacaitoare. Ei bine, copiii au nevoie de raspunsuri si in niciun caz nu trebuie ignorati sau certati. Este important ca parintii sa le ofere raspunsuri adecvate varstei lor si atentie, pentru ca micutii sa nu se simta ignorati si sa capete frustrari din cauza aceasta.

Da-i ocazia sa se simta util!

Este indicat ca micutii sa fie invatati de timpuriu sa-si asume mici responsabilitati proportionale cu varsta lor. Implicarea lor in viata de zi cu zi, in treburile casnice, este o modalitate buna de a-i pregati pentru viitor, de a le oferi valoare si importanta, de a-i face sa se simta utili si parte integranta din familie − astfel, cei mici devin mult mai responsabili. In plus, tratandu-i ca pe adulti, poti rezolva mult mai usor problemele de disciplina, dar si de comunicare ale celor mici.

Text: Madalina Manole