Anhedonia, viata fara placere: afla totul despre un important semn al depresiei

Exista multe boli, simptome sau stari medicale grave, dar anhedonia este una dintre cele mai ciudate. Considerata un important semn al depresiei, anhedonia inseamna incapacitatea unui individ de a simti placere. Imagineaza-ti viata fara posibilitatea de a simti placerea primului sarut, fara a simti senzatia de bine la ascultarea melodiei preferate sau de a te bucura la propria-ti nunta.

In termeni medicali anhedonia este caracterizata ca o imposibilitate de a percepe placere, pierderea dorintei pentru apropierea fizica de o alta persoana (implicit pentru un act sexual), dificultate in adaptarea sociala si, in cazurile cele mai grave, retragerea totala din tot ce inseamna socializare, conform sciencealert.com.



Cum recunosti anhedonia

O persoana ce sufera de anhedonie este apatica si lipsita de chef. Cele mai interesante lucruri o vor lasa rece. De exemplu, un barbat care iubea fotbalul ramane complet indiferent cand echipa lui favorita marcheaza, nesimtind nicio emotie, o mama nu are niciun sentiment in momentul in care copilul ei face primii pasi sau spune primul cuvant. Astfel de simptome de apatie puternica, pe o perioada indelungata, pot avea diagnosticul de anhedonie. Anhedonia asociata cu depresia este cea mai periculoasa, pentru ca persoanele au tendinte suicidale, in special dimineata si seara.

6 deficiente nutritionale care te imping in depresie

Pe parte sexuala, anhedonia ejaculatorie afecteaza barbatii care, daca reusesc totusi un act sexual, nu simt niciun fel de placere in timpul ejacularii. Si la femei exista posibilitatea orgasmului fara placere. Probabil semnele cele mai clare apar in plan social. Izolarea, lipsa prietenilor, imposibilitatea de adaptare pot fi semne ale anhedoniei sociale ce pot duce (atentie!) la diverse tulburari schizofrenice. Din punct de vedere stiintific anhedonia apare din cauza activitatii scazute a mPFC (cortexul prefrontral), cel ce este responsabil de cresterea dopaminei (neurotransmitatorul ce produce placere).

Celebritati lovite de depresie si anhedonie

Indragitul cantaret Leonard Cohen s-a luptat intreaga viata cu depresia. Intr-un interviu acordat cu cativa ani inainte sa moara, artistul a vorbit despre boala care l-a macinat: „Cand vorbesc despre depresie ma refer la o depresie clinica care devine fundamentul intregii tale vieti, o istorie de angoase si anxietati, un sentiment ca nimic nu merge bine, ca placerea nu este disponibila si ca toate strategiile se prabusesc”. Leonard Cohen a scapat de depresie dupa 6 ani petrecuti pe Mount Baldy, California, impreuna cu un Maestru Zen.

Sheryl Crow, faimoasa cantareata americana, ce a vandut peste 50 de milioane de albume, a suferit episoade puternice de depresie. „Cea mai rea perioada a durat 6 luni. Erau zile cand nu puteam sa ma imbrac si nu vroiam sa ies din casa. Antidepresivele au ajutat, la fel si terapia, dar depresia este un fenomen chimic prin care trec unii oameni. A fost intotdeauna parte din viata mea”, a declarat Sheryl intr-un interviu pentru Daily Mail.

Inainte de a deveni celebra, J.K. Rowling, autoarea seriei de mare succes Harry Potter, a trecut, la randul ei, printr-o depresie severa, cauzata de probleme financiare. Interesant este ca dementorii, personajele negative din Harry Potter , au aparut in momentul in care scriitoarea era dominata de ganduri negre, sinucigase.

Alimente recomandate impotriva depresiei

Lady Gaga nu mai are nevoie de nicio prezentare, dar trebuie sa stii ca nu a avut o viata atat de usoara. Lupta ei cu depresia a fost una extrem de dura, insa mesajul de final este unul pozitiv, incurajator, conform marieclaire.co.uk: „Eram furioasa, cinica si simteam tot timpul o tristete profunda, ca o ancora pe care o trageam dupa mine oriunde mergeam. Nu ma mai simteam in stare sa lupt. Chiar simteam ca o sa mor, lumina mea se stingea complet. Dar chiar daca a ramas o singura molecula de lumina trebuie sa o gasesti si sa o multiplici. Trebuie, pentru tine!”.

Text: Alin Claudiu Popescu

Foto: Google