Anxietatea. Cand ar trebui sa ne ingrijoreze?

decupat_Anxietatea1Anxietatea este o stare emotionala caracterizata printr-un sentiment de neliniste si de nesiguranta care, pana la o anumita limita, este normal sa fie resimtita. Fobia, atacul de panica, stresul posttraumatic si tulburarea obsesiv-compulsiva sunt principalele afectiuni care fac parte din categoria tulburarilor de anxietate. Majoritatea persoanelor au trecut la un moment dat printr-o criza anxioasa, insa aceasta stare devine anormala si se transforma intr-o problema in momentul in care se repeta si este nejustificata.



Tu esti o fire anxioasa?

Frica de a pica un examen sau teama de a vorbi in fata unei multimi sunt manifestari usoare de tip anxios, insa sunt reactii umane firesti. Situatia se schimba in momentul in care, fara a exista un pericol sau o situatie stresanta iminenta, o persoana resimte teama si neliniste. Principalele simptome ale afectiunilor de tip anxios sunt palpitatiile, transpiratia excesiva, uscaciunea gurii, senzatia de sufocare sau respiratia rapida si scurta. Totodata, insomnia, lipsa concentrarii, starea de iritabilitate excesiva, durerile musculare si toracice, cat si diareea sunt simptome care pot sa insoteasca starea de anxietate.

Cand ne ingrijoram?

Daca la inceput manifestarile anxioase nu sunt atat de agresive si pot trece neobservate, lasate netratate, pot degenera si pot afecta starea psihica a persoanei care se confrunta cu ele. De asemenea, isi pot lasa amprenta asupra vietii sociale, anxiosii ferindu-se sa interactioneze cu oameni sau sa intre in contact cu situatii noi. De exemplu, acestia vor incepe sa evite sa iasa in public, sa participe la activitati de grup si chiar sa vorbeasca la telefon. Atentie, insa! Anxietatea nu trebuie confundata cu frica sau cu timiditatea.

decupat_Anxietatea2Cauzele anxietatii

Din pacate, nu toate cauzele anxietatii pot fi usor depistate. Daca un deces al cuiva drag, pierderea locului de munca si un handicap capatat in urma unui accident sunt cauze usor de identificat, o amintire din copilarie sau o trauma sentimentala ascunsa sunt cauze pe care doar un psiholog le poate afla si trata. Pe de alta parte, renuntarea la un viciu, cum ar fi alcoolul sau tutunul, poate determina aparitia anxietatii. In plus, studiile recente au demonstrat faptul ca anxietatea are si o latura genetica.

Tratamentul este obligatoriu!

Intr-un stadiu incipient, anxietatea se poate trata prin sport si exercitii de relaxare, dar si cu ajutorul suplimentelor alimentare pe baza de magneziu. De asemenea, meditatia, masajul si aromoterapia pot ajuta la detensionarea nervoasa. Simptomele pot fi ameliorate si daca se apeleaza la acupunctura, presopunctura sau fitoterapie. Exista ceaiuri calmante cu efect benefic asupra sistemului nervos cum sunt ceaiul de musetel, lavanda sau tei. O solutie buna sunt si remediile homeopate sau, in cazuri mai grave, pentru a se depista radacina problemei, se poate apela la terapia prin hipnoza. Recomandat este ca persoanele care se confrunta cu aceste stari anxioase sa mearga neaparat la un consult de specialitate, psihologul fiind abilitat sa puna un diagnostic corect si sa ofere un tratament pe masura.

Farmacistii Catena recomanda produsele Sun Wave Pharma. Daca iti doresti sa combati eficient starile de nervi si agitatie si sa ai parte de o relaxare optima, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Stresclin Lactium de la Sun Wave Pharma! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole