Arhitect in moda: Gianfranco Ferre

127724350Gianfranco Ferre s-a nascut in anul 1944 si a absolvit arhitectura. In anul 1973 a plecat in India in cautarea aventurii si a fost unul dintre geniile pe care Italia le-a dat lumii modei. Cariera in moda si-a inceput-o prin intermediul unui hobby al sau, realizand accesorii si mai apoi lucrand ca designer de haine impermeabile. Prima colectie pentru femei a lansat-o in anul 1978, iar cea pentru barbati, in anul 1982, urmata de prima colectie haute-couture in anul 1986, la Roma.

Desi a plecat destul de devreme dintre noi, la doar 62 de ani, a fost rasplatit de-a lungul carierei sale cu o multime de premii, printre care si premiul Occhio d’Oro (de sase ori) pentru cel mai bun designer italian. Si ce poate fi mai magulitor de atat? Brandul Ferre face parte din universul modei, fiindu-i recunoscuta semnatura eleganta, feminina, gata sa se muleze pe trupul femeilor, ceea ce le-a determinat pe multe cliente celebre sa ii adore pur si simplu creatiile: Sharon Stone, Printesa Diana, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Regina Iordaniei, Jennifer Lopez, Anne Hathaway si lista poate continua.

 

Stilul Ferre reinventeaza eleganta

 

Ce nu stie foarte multa lume este faptul ca Gianfranco Ferre a devenit director stilistic al Casei Christian Dior din Paris in 1989. La acea vreme era un fapt nemaiauzit ca un designer care nu era francez sa conduca o casa de moda din Paris. Ferre era un designer extrem de critic si foarte exigent si se pare ca naveta intre capitalele modei Milano si Paris l-a determinat sa aleaga din moda ceea ce i-a placut mai mult. Propriul sau label era si este unul practic, relaxat, cu buzunare mari, functionale. Hainele sub semnatura Ferre aveau si au parte de aprecieri si critici favorabile, iar fashionistele convinse doreau sa-i poarte tinutele si accesoriile imediat ce noile colectii se lansau.

De la haine la accesorii si parfumuri nu a fost decat un pas, iar brandul Ferre a cucerit incet, dar sigur inimile tuturor. Parfumurile au intotdeauna o aroma cu note proaspete, care imbie la dragoste, la senzualitate si delicatete. Nota extravaganta a creatiilor Ferre este data de materialele pretioase, blana naturala si taftaua fiind doar doua dintre ele. Gianfranco a fost adeptul unei palete cromatice restranse, utilizand foarte mult negru, rosu dar si auriu, iar camasa alba reprezinta piesa vestimentara ce a revenit la fiecare colectie.

Supranumit “regele camasilor”, Ferre a imbinat cu maiestrie volanele dantelate, mansetele brodate… un regal de forme si stiluri, de stralucire si maiestrie. Inainte de a deceda, Gianfranco Ferre a realizat o ultima colectie in anul 2007, o colectie dedicata notelor glamour, teatrale. Pe pasarela din Milano au defilat cu maiestrie modele in costume barbatesti, in rochii de seara cu apect dramatic, in jachete matlasate si mantouri din casmir.

Giorgio Armani si-l amintea pe Ferre ca fiind “un barbat demn si calm, cu un sens al responsabilitatii care intotdeauna il acompania”. Parfumuri, colectii de pret-a-porter, colectii de lenjerie intima, pantofi, ceasuri, toate acestea nu poarta doar semnatura unei tendinte trecatoare, ci definitia armonioasa a unui stil curat… pur architectural.

 

Text: Ruxandra Raica; Surse: www.vogue.co.uk; www.infomat.com