Iritatiile pielii la bebelusi

Pielea bebelusilor este mult mai sensibila decat cea a copilului mare sau a adultului si va reactiona ca atare la interactiunea cu diversi factori de mediu sau din alimentatie. Astfel, cel mai des intalnite afectiuni cutanate sunt manifestarile alergice, iritativ-mecanice, atunci cand ne gandim la iritatiile pielii la bebelusi.



Dermatita atopica

Dermatita atopica este o manifestare alergica la nivelul pielii, caracterizata de inflamatie, eritem, edem local, prurit intens, cruste, descuamare si exudat la nivelul leziunilor. De cele mai multe ori, bebelusii care sufera de dermatita atopica pot asocia ulterior alte manifestari alergice de tip urticarie, rinita alergica sau astm bronsic de tip alergic. Apare cel mai des la 2-3 luni de viata, zonele afectate fiind initial obrajii, la nivelul carora devin vizibile placarde eritematoase cu aspect umed-exudativ. Ulterior, leziunile pot sa apara si la nivelul fetei, gatului, incheieturilor, mainilor, picioarelor si abdomenului.

Ingrijirea pielii pe timp de iarna. Cat de importanta este?

Cel mai frecvent, dermatita atopica debuteaza in momentul in care in alimentatia bebelusului apar elemente noi precum laptele de vaca, ouale, pestele, soia sau alune. De regula, triggerul este unul multifactorial: respirator, alimentar, de mediu.
Tratamentul dermatitei atopice consta in primul rand in protectia bebelusului fata de factorii declansatori. Un mediu cald si cu o umiditate medie este propice vindecarii leziunilor cutanate, alaturi de o igiena si o ingrijire a pielii corespunzatoare, cu produse destinate acestui tip de afectiune. Este important ca lenjeria si hainele bebelusului sa fie spalate cu detergenti speciali. Dintre posibilele complicatii ale dermatitei atopice, importanta este suprainfectia locala.

Urticaria

Urticaria este si ea o forma de alergie cutanata. Leziunile se prezinta ca papule eritematoase, cu contur bine delimitat, cu tendinta de generalizare sau de a se uni sub forma de placarde, ce se vindeca intr-un interval de 48 de ore. Daca urticaria persista peste 6 saptamani, se poate vorbi despre urticarie cronica. Cauzele sunt ingestia de alimente alergene, medicamente, expunerea la polenuri, par si saliva de animale, caldura excesiva, frig sau apa.

Mecanismul aparitiei este cel de productie endogena de anticorpi impotriva anumitor factori, cu care bebelusul intra in contact, pe care organismul ii considera antigeni. Tratamentul urticariei consta in excluderea copilului din mediul cu potential alergen. Antihistaminicele administrate oral, cortizonul administrat pe cale orala sau injectabila sunt optiuni de terapie in majoritatea cazurilor. Ca si complicatie, trebuie semnalat edemul angioneurotic, caracterizat de afectarea mucoasei si submucoasei de la nivel respirator si digestiv, care poate duce la obstructie digestiva sau respiratorie.

Cele mai frecvente intolerante alimentare

Dermatita de contact

Leziunile dermatitei de contact apar in urma unor microtraumatisme locale, printr-un mecanism iritativ. De cele mai multe ori, propria saliva a bebelusului actioneaza ca substanta iritativa si leziunile apar in jurul gurii, in pliurile gatului sau la nivelul manutelor. Materialele textile abrazive, detergentii si sapunurile puternice pot fi cauza dermatitei de contact.
Manifestarile cutanate sunt aproape identice cu cele din dermatita atopica sau alergica si, de aceea, o anamneza amanuntita este importanta in obtinerea unui diagnostic corect. Tratamentul consta in inlaturarea factorului iritant si metinerea pielii uscata si hidratata.

Iritatia de scutec

Dermatita iritativa este cauzata de hiperumiditatea zonei genito-anale, frecare, macerare si expunere prelungita a pielii la amoniacul din urina si din materiile fecale. Pielea din zona scutecului va fi rosie, cu aspect umed si inflamat, cu posibilitatea aparitiei de vezicule, bule, fisuri si eroziuni.

Dermatita de scutec trebuie tratata prompt deoarece pielea poate deveni poarta de intrare pentru numeroase bacterii saprofite. Bebelusul trebuie sa fie spalat cu un sapun bland, special, la fiecare schimbare de scutec. Local, se pot aplica creme sau unguente speciale pe baza de oxid de zinc, vaselina de uz cutanat sau, in cazul suprainfectiilor, preparate ce contin antibiotic.

Dermatita seboreica

Aceasta boala inflamatorie cronica a glandelor sebacee se poate manifesta inca din primele luni de viata. Leziunile pot fi localizate difuz (scalp, fata, gat, retroauricular, in axile, genital) sau generalizate si sunt caracterizate de papule eritematoase acoperite de coji alb-galbui si grase care se descuameaza si cad. Se poate asocia si suprapune cu o dermatita atopica. Cauzele dermatitei seboreice sunt igiena precara, umiditatea excesiva sau infectia cutanata cu Pityrosporum ovale. Ca tratament, sunt utile solutiile speciale de curatare si ingrijire cu efect antiseboreic pe baza de acid salicilic, sulfit de seleniu, sulf sau zinc.

Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru