Bisericutele la birou

Bisericutele-la-birouMa inteleg atat de bine cu una din colegele de birou,  incat ne vedem si in afara programului. Ne-am gasit o gramada de lucruri in comun, schimbam retete culinare, alergam,  facem shopping impreuna. Cel mai bine ne simtim insa atunci cand mergem la ceai si povestim despre ce s-a mai intamplat la birou.

In fiecare luni, cand ajungem la birou, este suficient sa ne uitam una la cealalta si deja suntem pe aceeasi lungime de unda vizavi de ce se discuta. Am observant insa ca, de la un timp, celelalte colege nu mai sunt atente la noi, sa urmareasca privirile complice pe care le schimbam, ci  susotesc intre ele, destul de multumite de subiectul de conversatie. Hmm…. Oare vorbesc despre noi?

Ti se pare cunoscut acest scenariu? Ei bine, draga mea, afla ca este prezent in multe companii si reprezinta asa-zisele bisericute.

Motivele?

–        Nevoia de apartenenta la un grup;

–        Invidia, dorinta de avansare;

–        Neconstientizarea faptului ca suntem la serviciu pentru a atinge niste obiective si nu pentru a ne placea reciproc;

–        Cand relatia coleg-coleg este dusa si in afara biroului, aceasta poate duce la nediferentierea cadrului de intalnire (acasa, birou).

De ce ai vrea sa faci parte dintr-o bisericuta?

–        Iti place sa barfesti si acolo ai ocazia ideala;

–        Persoanele care fac parte din ea sunt suficient de influente in firma si poti obtine o promovare;

–        Ai impresia ca numai acel grup de colege impartaseste idei si principii asemanatoare cu ale tale.

Care sunt avantajele si dezavantajele grupurilor de socializare?

Bisericutele la birou nu reprezinta un avantaj pentru firma si cu atat mai putin pentru tine. Chiar daca la inceput pot sa-ti creeze o anumita motivatie, pentru ca te fac sa te simti parte a unui grup, pe termen lung ele au doar efecte nocive. In afara faptului ca nu te tin concentrata la ceea ce ai de facut, ajungi sa nu mai fii obiectiva in relationarea cu ceilalti si sa iti privesti colegele din afara bisericutei ca pe niste inamici. Nu in ultimul rand, bisericutele nu sunt privite cu ochi buni de catre sefi, iar implicarea ta intr-o astfel de forma de socializare iti poate aduce bile negre din partea superiorilor.

Text: Sorina Ivan

HR consultant

Ascent Group

www.ascentgroup.ro