Brandul Lanvin… Ecoul din moda

1a1aLanvin-FW-11-122Istoria celei mai longevive case de moda din Franta incepe in anul 1889, cand fondatoarea Jeanne Lanvin isi deschide propria afacere, un atelier in care confectiona palarii. Acest accesoriu-tinta, care pune in valoare eleganta si feminitatea aristocratica, s- a dovedit a fi un real succes, oferindu- i creatoarei sansa de extindere.

Astfel s-a infiintat magazinul din Rue du Faubourg Saint Honore, Paris, cunoscut astazi ca fiind “nucleul” imperiului Lanvin. Jeanne a fost o adevarata revelatie in randul clientelor fidele, datorita rochitelor fiicei sale, confectionate chiar de ea, si astfel descoperindu-si talentul creator isi incepe cariera, realizand obiecte vestimentare atat pentru copii, cat si pentru mamele lor.

Broderiile fine minutios lucrate, taieturile sofisticate, drapajele si liniile asimetrice sau paleta cromatica pastelata cu modele florale reprezinta elementele definitorii ale stilului Lanvin. Datorita creatiilor impresionante, Madame Lanvin reuseste sa atinga apogeul carierei, castigandu-si statutul de cel mai bine cotat couturier al anilor ‘20. Brandul Lanvin a abordat cele mai diverse domenii, de la creatiile haute-couture la accesorii de interior, blanuri, lenjerie si produse de parfumerie (parfumul Arpege facand inconjurul lumii), fiecare avand focusandu-se pe unicitate, exclusivitate si high quality.

 

Stilul Lanvin transcende traditiile

 

Directorul artistic al casei Lanvin din 2001 si pana in prezent, Alber Elbaz, este cel care a reusit sa depaseasca perioada de declin in care se afla compania, dupa moartea creatoarei, atingand performante inegalabile care au condus brandul Lanvin pe cele mai inalte culmi. Experientele profesionale dobandite de-a lungul carierei alaturi de nume consacrate in industria modei, precum Guy Laroche sau Yves Saint-Laurent, s-au dovedit a fi extrem de profitabile, designerul reusind sa reinventeze eleganta traditionala a Casei Lanvin. Stilul nonconformist si boem este caracterizat de eleganta si simplitatea pieselor vestimentare si de romantismul traditional conturat de latura imprevizibila a creatiilor, in incercarea de a depasi orice sablon si stilizand conceptul de feminitate.

Transpunerea in contemporaneitate si reinventarea liniilor conservatoare au reusit sa promoveze brandul pe scara ierarhica a modei si sa-l readuca in atentia iubitorilor de lux, creatiile Lanvin cucerind podiumurile de moda, dar si fidelitatea ambasadoarelor modei, Nicole Kidman sau Kate Moss, care sunt adeptele stilului Lanvin.

Cariera de succes si performantele de necontestat au fost recompensate cu numeroase distinctii, printre care Premiul International din partea CFDA (Council of Fashion Designer of America), si, in 2007, Alber Elbaz a fost numit “Chevalier of the Legion d’Honneur”  (Cavaler al Legiunii de Onoare). Celebrul brand are aceeasi identitate ca acum 100 de ani, prestigiul, luxul si eleganta incontestabila fiind elementele definitorii ale Casei de Moda Lanvin.

Text: Alexandra Lupu

Surse: www.fashioncollections.org, www.net-a-porter.com