Când buzele îmbătrânesc, ce model alegi?

Buzele sunt punctul central de interes al feței, fiind în mod particular afectate de îmbătrinire, datorită pielii foarte fine ce le acoperă. Fiind sursa producerii sunetului și a comunicării, buzele au fost mereu punctual de interes central al feței, având un rol important deoarece ele zâmbesc, sărută, se strâmbă sau coboară în jos când ne supărăm.

Buzele sunt una din cele mai vulnerabile zone pentru îmbătrânire, deoarece pielea buzelor este foarte subţire (3-5 straturi de celule) faţă de pielea din alte zone faciale (până la 16 straturi de celule). Aceasta se traduce prin îmbărânirea mai rapida a buzelor faţă de alte regiuni ale feţei.Schimbări și cauze

Lipsa glandelor sebacee duce la o protecţie mai mică a buzelor, ele deshidratându-se mai rapid. Buzele sunt expuse şi stresului mecanic exercitat atunci când vorbim, zâmbim sau ne încruntăm, fiiind mai afectate şi de factorii de mediu. Lipsa volumului şi subţierea buzelor joacă un rol important în îmbătrânirea lor, însa şi pierderea definiţiei şi conturului buzelor are rolul ei.

Cu vârsta, conturul buzelor nu mai este neted ci ondulat, cu riduri verticale în jurul buzelor- ceea ce face ca rujul să se întindă, colţurile buzelor sunt orientate în jos, ceea ce dă un aspect trist, poate apărea micropigmentarea buzelor, pete solare în jurul gurii. Buza de sus este mai afectată decât cea de jos de toţi factorii mai sus menţionaţi.

Fumatul este unul din factorii principali de îmbătrânire a buzelor, atât prin deshidratarea lor cât şi prin apariţie de riduri verticale în jurul gurii.

De la Angelina Jolie la Marilyn Monroe

Femeile de toate vârstele se plâng de aspectul buzelor lor. Vârsta medie a celor care doresc o corecţie a buzelor este în jur de 25 de ani. Oricum, ele tind să observe că buzele îmbătrânesc pe la 40-45 de ani, când rujul nu mai stă lipit pe buze şi se întinde în jurul lor.

“După tendinţa lansată de aspectul plin şi senzual al buzelor Angelinei Jolie în 2003, în prezent femeile îşi doresc mai mult un aspect mai natural, aspiraţiile lor variind odată cu vârsta: femeile tinere doresc buze mai pline, mai senzuale, ca ale Angelinei Jolie, Jessica Alba, în timp ce femeile mai în vârstă aleg ca model buzele Marilyn Monroe, Julia Roberts. 25 % din femei sunt nemulţumite de buzele lor sau de zâmbetul lor; 50% ar dori să modifice forma dacă ar putea, marea majoritate recurgând la mărirea şi remodelarea buzelor din considerente emoţionale, pentru a-şi creşte încrederea şi stima de sine şi nu pentru a arăta mai tinere”, a relevat un studiu al medicilor esteticieni italieni.

Citește aici și despre Toxina botulinica sau acid hialuronic? Care sunt diferentele, cand sunt recomandate, ce probleme rezolva

Text Cristina Dudău