Toxina botulinica sau acid hialuronic? Care sunt diferentele, cand sunt recomandate, ce probleme rezolva

Medicina cosmetica moderna ofera o varietate de solutii pentru reducerea semnelor de imbatranire, iar toxina botulinica si substantele de umplere sunt doua dintre cele mai comune si eficiente proceduri pentru tratarea ridurilor. Problema? Aproape nimeni nu stie care este diferenta dintre acestea si care sunt indicatiile fiecareia. Sa lamurim, deci, aceste necunoscute, astfel incat sa putem stabili in cunostinta de cauza ce este mai bine pentru noi. Doamna doctor Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica reconstructiva si estetica, fondatoare a Centrului de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty din Bucuresti, ne-a explicat in ce constau aceste deosebiri.

Toxina botulinica tip A

Cunoscuta sub diverse denumiri – Botox, Vistabel, Dysport, Azzalure sau Bocuture – toxina botulinica tip A este un produs natural, o proteina sintetizata de bacteria Clostridium Botulinum, purificata si folosita in diverse specialitati medicale de peste 30 de ani.

„In medicina estetica, rolul sau se bazeaza pe capacitatile neuromodulatoare ale substantei, aceasta fiind injectata in cantitati extrem de mici direct in muschii mimicii (care dau expresia fetei), pe care ii relaxeaza.

Astfel, contractia musculara este partial blocata, ridurile de expresie, „dinamice”, deja existente, sunt estompate si, in acelasi timp, se previne formarea altora noi. In plus, pe durata tratamentului, pacientul se dezobisnuieste din a folosi acei muschi injectati, astfel incat, pe termen lung, procesul de imbatranire este mult incetinit”, precizeaza doctorul Ruxandra Sinescu.

Toxina botulinica este deosebit de eficienta atunci cand este injectata in jumatatea superioara a fetei: regiunea glabelara – zona dintre sprancene – pentru a reduce ridurile verticale care se formeaza ca urmare a „incruntarii”, regiunea frontala pentru estomparea ridurilor orizontale aparute ca rezultat al „mirarii” si regiunea perioculara pentru ridurile cunoscute ca „laba gastei”. De asemenea, toxina botulinica are capacitatea de a opri procesul de sudoratie la nivelul zonei injectate, putand fi astfel tratata hiperhidroza – transpiratia excesiva – axilara, palmara sau plantara, explica dr. Ruxandra Sinescu, medic primar in chirurgie plastica reconstructiva si estetica. Tratamentul este perfect reversibil, nu se produc modificari anatomice sau definitive, efectele sunt cumulative de la o injectare la alta, iar durata de actiune variaza intre 3 si 9 luni, de la pacient la pacient.

Substantele de umplere – fillere

Sunt indicate pentru a estompa ridurile profunde „statice”, vizibile in repaus, precum si pentru a restabili conturul si volumele faciale. Cum apar aceste riduri? Atat ca efect al gravitatiei, cat si ca urmare a reducerii „pernutelor” de grasime care se gasesc in mod natural la nivelul fetei, avand un rol structural de suport, subliniaza doamna doctor. Zonele cele mai des tratate cu fillere sunt santurile nazo-geniene (se intind de la aripile nazale pana la coltul gurii), ridurile „marioneta” (liniile de la colturile gurii), buzele, cearcanele, pometii sau tamplele.

 Acidul hialuronic

Exista o serie de materiale utilizate in acest scop, cel mai cunoscut fiind, fara indoiala, acidul hialuronic. Acesta este un polizaharid natural ce face parte din structura pielii si tesutului conjunctiv, avand un rol important in mentinerea hidratarii stratului mijlociu al pielii noastre, numit derm.

„Compusul injectabil este un hidrogel steril, transparent, sintetizat prin inginerie genetica, de diverse vascozitati, aceasta caracteristica determinand si zona pentru care este indicat. Compusii mai fluizi au o rata de resorbtie mai mare, respectiv o remanenta tisulara mai mica (raman in tesuturi o perioada mai scurta), si sunt folositi pentru tratarea cearcanelor sau ridurilor fine, spre deosebire de cei mai vascosi, care se utilizeaza pentru ridurile profunde sau pentru volumizarea diverselor regiuni faciale. In functie de toti acesti factori, rezultatele se pot mentine pentru 6-18 luni. Un beneficiu suplimentar il reprezinta stimularea sintezei de colagen si de acid hialuronic natural, astfel incat postinjectare ne putem astepta la o imbunatatire semnificativa a texturii si elasticitatii pielii”, detaliaza dr. Ruxandra Sinescu.

Hidroxiapatita de calciu si acidul polilactic

Tot din categoria „fillere” mai fac parte si alte substante, cum ar fi hidroxiapatita de calciu si acidul polilactic. Acestea sunt produse sintetice, cu indicatii bine stabilite in medicina estetica, cu rezultate excelente, insa si cu o serie de posibile reactii adverse ceva mai serioase decat in cazul acidului hialuronic, astfel incat este obligatoriu ca injectarile sa fie facute numai de catre un medic experimentat.

Concluzie

Dr. Ruxandra Sinescu considera atat substantele de umplere, cat si toxina botulinica mijloace minim-invazive spectaculoase de imbunatarire a aspectului facial. In cazul in care te ingrijoreaza ridurile de expresie, toxina botulinica este raspunsul pe care il cauti. Daca doresti sa tratezi riduri statice (cauzate de pierderea tonicitatii musculaturii, ceea ce duce la un aspect flasc al pielii) sau deficiente de volum, atunci un filler poate rezolva problema.

Atentie!

Desi sunt proceduri cosmetice relativ sigure, aceste produse sunt medicamente si pot duce la complicatii serioase daca sunt utilizate incorect. Din pacate, exista numerosi indivizi fara licenta care ofera aceste tratamente pacientilor neinformati. Este vital ca persoana pe care o alegeti sa fie medic si extrem de important sa aiba o pregatire adecvata in domeniu – fie medic dermatolog, fie chirurg plastician cu ani de experienta in domeniu.

Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, Centrul de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty –  Alia Apartments, Bd. Maresal Averescu nr.7A, Bl. B, Scara A, Parter, Ap. 68, sect. 1 , Bucuresti, projectbeauty.ro/ Tel.: 0740.929.544

octombrie 16th, 2018 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate