Când nasul o ia razna, la propriu

rinoplastie

Multe dintre noi facem greșeala de a crede despre rinoplastie – remodelarea nasului – că este același lucru cu septoplastia, operaţia ce corectează deviația de sept. Ei bine, doamnelor, nu este așa! Ce este deviaţia de sept, cum, dacă şi când se tratează, ne lămureşte dr. Raluca Grigore, medic primar ORL, conferentiar universitar, la Spitalul Clinic Colțea.

Motivul pentru care pacienţii solicită o rinoplastie este de cele mai multe ori de natură estetică, în timp ce septoplastia are indicaţie medicală clară.

Deviaţia de sept – cum apare?

Deviaţia de sept este o modificare de poziţie a septului nazal. Ea poate fi anatomică, constituţională, sau poate apărea în urmă unor traumatisme, lovituri. Şi ea se corectează printr-o operaţie numită septoplastie.

Este periculoasă?

Deviaţia de sept nu este neapărat periculoasă, este cu o incidenţa destul de mare în populaţie, 70-80% din oameni au deviaţii de sept, dar are nişte consecinţe destul de neplăcute atunci când este foarte obstruantă.

Chirurgia septului este indicată atunci când…

Cum spuneam, foarte mulţi oameni au deviaţie de sept nazal sau prezintă crește septale, dar nu toate au indicaţie chirurgicală. Chirurgia se impune atunci când deviaţia este obstruantă, adică pacientul respiră cu  greutate sau atunci când prezenţa crestelor septale împiedică drenajul şi aerisirea cavităţilor rinosinuzale.

Înlăturată doar prin operație: mit sau adevăr?

Adevăr. Pentru că, în cazul deviației de sept este vorba despre un obstacol mecanic. Fiind vorba despre o structura anatomică formată dintr-o porțiune cartilaginoasă, anterior, și o porțiune osoasă posterior, deviația de sept apare când cartilajul sau osul nu are o poziție dreapta .Evident numai intervenția chirurgicală poate rezolva acest obstacol mecanic.

De ce uneori este confundată cu rinoplastia?

Confuzia vine din utilizarea cuvântului plastie pentru ambele proceduri și necunoașterea termenilor Rinoplastia este operația de corectare a formei piramidei nazale conform cu dorințele pacientului. De cele mai multe ori, rinoplastia se însoțește și de tratamentul deviației de sept sau de tratamentul chirurgical al cornetelor nazale hipertrofiate.  Dar doar dacă este nevoie.

De ce una este practicată numai de chirugul ORL, iar cealaltă poate fi practicată și de un medic estetician?

În multe țări europene rinoplastia este practicată de către orl-ist, tocmai pentru că acesta este specialistul care cunoaște anatomia și funcționalitatea mucoasei nazale. Această este răspunzătoare de respirăția eficientă, de adaptarea aerului înconjurător la condițiile de temperature și umiditate necesare alveolelor pulmonare.

În tehnicile de rinoplastie există multe situații ce permit obținerea corectării problemelor estetice ale piramidei nazale fără intervenție chirurgicală. Sunt aplicabile și în cazul deviației de sept?

Nu, deviația de sept se rezolva doar prin intervenție chirurgicală, chiar dacă tehnică poate fi diferită. Nu există medicament care aplicat în nasul unui om să îndrepte cartilajul sau porțiunea osoasă a septului care este deviate.Nu se operează nici cu laserul.

Ce complicații pot apărea în urma septoplastiei?

Complicațiile sunt: hematoame, sângerări, uneori infecții rinosinuzale sau abcese septale. Una din cele mai frecvente consecințe este perforația de sept nazal care determina tulburări de respirație, zgomote în timpul somnului, secreții, cruste, ce pot fi supărătoare.

Text: Cristina Dudău