Capsunele previn aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului

shutterstock_92205402O portie zilnica de capsune sau suc din acest fruct, bogat in antioxidanti, ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a diabetului, arata un nou studiu. Totodata, consumul acestor fructe dulci impiedica modificarile celulelor, ceea ce previne aparitia bolilor canceroase.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Warwick au studiat efectele benefice ale capsunelor asupra sanatatii noastre cardiovasculare, in sensul in care acestea pot preveni dezvoltarea bolilor de inima si aparitia diabetului. Conform rezultatelor studiului, fibrele din capsune contribuie la scaderea nivelului de colesterol si la reducerea riscului de boli cardiovasculare.  Capsunele contin o mare concentratie de flavonoide, bine cunoscute pentru caracteristicile lor antioxidante. Flavonoidele declanseaza multe mecanisme antioxidante care actioneaza la nivel celular si scad riscul imbolnavirii.

Profesorul Paul Thornalley din cadrul Warwick Medical School si autorul studiului a descoperit ca arterele ramificate sunt mai sensibile la boli din cauza lipsei unei proteine numite Nrf2. Sectiunile drepte ale arterei sunt protejate de proteina care impiedica celulele sa se inflameze, un indiciu timpuriu de dezvoltare a bolilor de inima.

Cura de capsune este echivalentul unui tratament care revitalizeaza intreg sistemul cardiovascular. Antioxidantii din capsune ajuta la functionarea corecta a celulelor, fie ca sunt in mod natural produsi de organism, fie ca provin din hrana.

Profesorul Thornalley a explicat: “Consumul acestor fructe mentine celulele, organele si vasele de sange sanatoase si reduce riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare, cum ar fi bolile de inima si diabet. Screeningul si tehnicile matematice de modelare dezvoltate in acest studiu vor fi trimise la Universitatea din Warwick, pentru identificarea concreta a celor mai bune soiuri de capsune, a cantitatii necesare consumului de catre un individ pentru a reprezenta un beneficiu in acest sens”.

Rezultatele cercetarilor vor fi prezentate la reuniunea pentru Societatea Radical International.

 

Text: Andreea Popescu