Cartoful dulce, sursă de vitamina D

cartoful dulce

Cartoful dulce este o legumă rădăcinoasă cultivată pe întreg globul. Cartofii dulci se pot găsi într-o varietate de culori, cum ar fi portocaliu sau mov, și sunt extrem de bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Sunt gustoși și aduc beneficii nebănuite din punct de vedere al sănătății.Aliatul sănătății cardiovasculare

Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conține antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, astfel că ajută la protejarea inimii și a arterelor. În plus, este un aliment fără grăsimi saturate și colesterol, care în cantități mari pot provoca ateroscleroză. Mai mult decât atât, fibrele ajută la menținerea sub control a colesterolului și a zahărului din sânge, iar conținutul ridicat de carbohidrați sub formă de amidon reduce indicele glicemic al cartofului dulce în comparație cu alte surse de carbohidrați.

Recomandat toamna

Sunt o sursă excelentă de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, inimii, pielii, dinților, pentru întărirea sistemului imunitar, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea stării de spirit și sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna și primăvara, lipsa luminii solare duce la scăderea nivelului de vitamina D.

De ce e bine să-l mâncăm cu tot cu coajă?

Un cartof dulce de talie medie, copt și mâncat împreună cu coaja sa, conține de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor și a apărării sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la combaterea infecțiilor și la absorbția fierului. Conțin beta-caroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu și mangan: din acest motiv pot fi incluși în regimuri alimentare bogate în fructe și legume.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta