Ce să mănânci pentru un păr sănătos

Ce să mănânci pentru un păr sănătos

La fel cum se întâmplă și în cazul pielii, starea părului reprezintă un semn exterior al sănătății interioare. Pentru un păr sănătos, celulele care alcătuiesc firele de păr necesită un aport regulat de substanțe nutritive. Vitamine, minerale și nutrienți de care putem beneficia în urma unei alimentații corecte.

Proteine

Firul de păr este compus din proteine. Așa că este crucial ca dieta ta să conțină la rândul ei proteine pentru a avea un păr sănătos și puternic. Dacă nu consumi suficiente proteine, părul se degradează, începe să cadă și nu va mai crește așa cum ți-ai dori. Carne de puiul, curcan, pește, produse lactate și ouă nu trebuie așadar să îți lipsească din alimentație. De asemenea, nu uita nici de sursele vegetariene de proteine. Spre exemplu, leguminoasele și nucile.

Fier

Fierul este un mineral deosebit de important pentru păr. Carența de fier este, de altfel, una dintre cauzele principale ale căderii părului. Foliculii de păr și rădăcinile au nevoie de fier pentru a se dezvolta frumos. Produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, de pui și de pește, conțin fier cu o biodisponibilitate ridicată. Asta înseamnă că fierul pe care îl conțin se absoarbe ușor în organism. Vegetarienii pot avea în vedere, ca surse de fier, lintea, spanacu, broccoli, kale, salata și alte legume verzi.

Vitamina C

Vitamina C ajută la absorbția fierului, astfel încât alimentele bogate în vitamina C trebuiesc consumate împreună cu cele ce conțin fier. Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant, deci este foarte benefică organismului. Cele mai bune surse sunt coacăzele negre, afinele, broccoli, kiwi, portocalele, papaya, căpșunele și cartofii dulci. Vitamina C ajută la producerea de colagen, respectiv la sănătatea părului.

Omega 3

Acizii grași omega-3 sunt grăsimi importante pe care corpul nostru nu le poate produce singur. Prin urmare, ele trebuie neapărat incluse în dietă. Acizii grași Omega-3 se regăsesc în celulele care acoperă scalpul și produc uleiuri care mențin scalpul și părul hidratat. Somonul, păstrăvul, macroul, avocado, nucile și semințele de dovleac sunt surse excelente de acizi grași Omega-3.

Vitamina A

Vitamina A este necesară organismului pentru a produce sebuum. Acesta este o substanță uleioasă creată de glandele sebacee ale părului și funcționează ca un balsam natural pentru un păr sănătos. Fără sebum, scalpul și părul se usucă în exces. Morcovii, dovleacul și cartofii dulci sunt câteva alimente bogate în Vitamina A.

Formula complexa a Samponului Fortifiant Naturalis contribuie la intarirea si regenerarea firului de par, hranind parul de la radacina.

Zinc și seleniu

Un păr și un scalp sănătos necesită consumul unor minerale extrem de importante, în special zinc și seleniu. Carența de zinc poate duce la căderea părului, precum și la uscarea și descuamarea scalpului. Cerealele reprezintă o foarte bună sursă de zinc, alături de stridii, carnea de vită și ouă.

Vitamina E

Soarele deteriorează și părul, nu doar pielea. Alimentele bogate în vitamina E protejează însă firul de păr de efectele nocive ale expunerii la soare. Nucile sunt un aliment foarte nutritiv. Conțin zinc și seleniu, dar și vitamina E. De aceea, ele trebuie să fie neapărat parte a unei diete echilibrate.

Biotina

Biotina este o vitamină B solubilă în apă. Carențele de biotină pot duce la sensibilizarea firelor de păr și căderea în exces a acestora. Câteva alimente bogate în biotină sunt cerealele integrale, ficatul, gălbenușul de ou, făina de soia și drojdia”, este de părere nutriționistul Gianluca Mech.

 

Foto Shuterstock

noiembrie 16th, 2020 by Dudau Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate