Ce se aude despre schimbarea orei?

Ce se aude despre schimbarea orei?

Statele din Uniunea Europeană ar fi trebuit să decidă până la finalul lunii aprilie dacă sunt sau nu de acord cu rămânerea la ora de vară, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, astfel încât termenul de informare a fost prelungit până în primăvara anului viitor.

Astfel, România va trece la ora de iarnă şi în acest an, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, în ultimul weekend din lună, când ora 4,00 dimineaţa va deveni ora 3,00.   Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021. 

Europenii nu mai vor schimbarea orei 

Această practică a fost frecvent dezbătută de-a lungul ultimilor ani și contestată de Parlamentul European și de un număr mare al statelor membre ale Uniunii Europene. În vara anului 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe acest subiect, la care 84% dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

Potrivit cercetărilor recente, schimbarea orei de două ori în fiecare an, prin trecerea la ora de vară sau cea de iarnă, are consecințe grave asupra organismului uman, pe lângă reacțiile comune precum oboseala accentuată, irascibilitatea, anxietatea, creșterea nivelului de stres, durerile de cap, tulburările de somn și cele hormonale sau disconfortul general.

Vezi aici cum Schimbarea orei îți afectează sănătatea

Ţările care fac parte din Uniunea Europeană au datoria de a informeze Comisia cu privire la alegerea făcută, până anul viitor în luna aprilie.

Text Cristina Dudău

Foto Hepta

 

martie 2nd, 2021 by Dudau Cristina

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate