Cel mai frumos cadou de Crăciun – timpul de calitate cu copilul tău!

Crăciunul va bate la ușa noastră poate mai devreme decât am vrea noi sau, mai bine zis, decât am fi noi pregătiți pentru acest moment important din an. Câți dintre noi nu suntem atât de ocupați la job și în activitățile curente, încât nu ne dăm seama când a trecut ziua, când luni s-a făcut vineri și când Decembrie sau, mai grav, 23 – 24 Decembrie ne strigă tare în calendar “Vine Crăciunul!!” Și odată cu trecerea zilelor parcă și mai tare intrăm în panică: oare anul acesta ce mai trebuie să bifăm pe lista Moșului?

Și cum copiii sunt tare receptivi – oho, și câte reclame de jucării, minunății văd la televizor și peste tot în jurul lor – parcă pe toate și le-ar dori! Și atunci lista este îndestulătoare și parcă plină numai de lucruri scumpe și foarte scumpe! Dar câți dintre noi nu închidem ochii la aceste mici obstacole, cum ar fi prețul și utilitatea și ne întrecem în ce jucării, care mai de care mai extravagante, să le mai cumpărăm, doar ca să mascăm lipsa timpului petrecut cu copiii noștri.



Copiii nu au nevoie de jucării extravagante, ei au nevoie de părinți “prezenți”!

Dar haideți să ne propunem că în anul acesta o să schimbăm foaia!

Oricât de ocupați vom fi la serviciu și oricât de multe alte lucruri importante sau, din contră, mărunte, dar necesare, vor apărea în viața noastră de zi cu zi, să ne facem o promisiune că măcar în prag de sărbătoare (dacă nu tot timpul), orice s-ar întâmpla, copiii noștri vor fi o prioritate! Și vor beneficia de cea mai importantă resursă a noastră: timpul! Le vom acorda copiilor noștri extra timp și nu orice fel de timp, ci timp de calitate! În care vom fi “prezenți”, nu doar fizic și cu un ochi în calculator sau în telefonul de serviciu, ci vom fi prezenți trup și suflet!

Iată câteva sugestii de timp de calitate cu copilul tău de sărbătorile de iarnă:

  • Înainte de Crăciun:

Asigură-te ca puiul tău i-a scris Moșului! Fii alături de el când redactează scrisoarea și încurajează copilul să treacă în scrisoare și lucruri mai puțin costisitoare și care țin mai degrabă de o experiență, decât de un lucru fizic. De exemplu: aș vrea să merg cu tata la Observator să vedem cele mai îndepărtate comete din galaxie.

  1. Nu pleca la vânătoarea de brad – fie că este el natural sau artificial, fără copiii după tine! Ei trebuie să își dea cu părerea care este cel mai înalt, care are coroana cea mai bogată și mai simetrică, ei trebuie să “decidă” care este bradul perfect pentru la voi acasă!
  2. Nu există moment de mai mare bucurie decât să faceți bradul împreună!! Când în casă miroase a brad, când scoateți toate ghirlandele și globulețele, când peste curățenia generală de Crăciun parcă a trecut taifunul, atunci știi că faci bradul cu copiii. Dacă mai pui și niște colinde , casa e gata pentru Moș Crăciun.
  3. Și ca să fiți cu adevărat gata pentru a-l primi cum se cuvine pe Moș Crăciun, fii sigură, tu, dragă mami, că vei pregăti împreună cu copiii o gustare pentru Moșul și renii săi! Ca să fie distracția în toi și, evident dacă ai timp de așa ceva, ar fi grozav să îi faceți și să îi coaceți chiar voi niște prăjiturele sau biscuiți făcuți în casă. Moșul îi va adora! Nu uita paharul cu lăptic și morcovii pentru reni! În timpul acestor pregătiri vei vedea sclipirea din ochi ai copiilor tăi și îți va crește inima de bucurie să le poți “orchestra” astfel de momente pe care le vor ține minte toată viața! Acestea sunt momentele cu adevărat magice pentru copii și pentru asta nu trebuie să cumperi tot magazinul și nici să cheltui o avere!
  4. Înainte să vină Moș Crăciun, fii sigură că faci o vizită cu copiii la Casa lui Moș Crăciun, de la târgul de Crăciun din orașul tău! Acolo se poate întâlni chiar cu Moșul, poate sta la el în brațe sau în sania trasă de reni, iar acestea sunt “decorurile” perfecte pentru niște poze absolut minunate cu copiii de Crăciun.
  5. Mergeți să vedeți luminițele din oraș împreună! Fie că sunteți în orașele mari din țară sau în zone mai mici, dar cochete, peste tot se fac amenajări speciale de sărbătorile de iarnă. Iar o primă vizită sub feeria de luminițe va pune un mare zâmbet pe fețele copiilor. Eventual, nu ratați momentul oficial când se aprind luminițele! Veți câștiga extra puncte cu copiii!
  6. Inspiră copilul să facă o faptă bună! Poți alege să susțineți o cauză nobilă, să faceți un cadou unui copil dintr-o familie mai nevoiașă. Într-o cutie de pantofi (deci nu despre mărime este vorba, ci despre gest) puteți să puneți câteva lucruri de-ale copilului vostru, pe care poate nu le mai folosește sau nu le mai îndrăgește atât de tare, dar care neapărat să fie în stare bună și foarte bună sau, desigur, puteți cumpăra ce vreți să oferiți, pentru a fi toate noi, ca “scoase din cutie”. Veți învăța copilul să fie generos, să împartă cu cineva care are mai puțin, și să aprecieze altfel valoarea lucrurilor.

După Crăciun:

Acum după masa de Crăciun fă în așa fel încât să petreci cât mai mult timp cu copiii sau chiar cu toată familia, în formulă completă, afară, la joacă! Dacă aveți noroc să fie și zăpadă, nu ai nicio scuză! Trebuie să fiți primii pe pârtie, primii la bătaia cu bulgări și ultimii care intrați în casă, uzi din cap până-n picioare, dar atât de fericiți!

  1. Mergeți la patinoar! Fie că aveți unul sau mai multe variante outdoor, cu gheață naturală, sau că alegeți un patinoar indoor, cu gheață artificială, dar la fel de bună cât să vă faceți treaba, profitați și patinați la greu! Dacă prichindeii tăi nu știu să patineze, nu este moment mai bun ca cel de Crăciun să învețe să patineze, iar tu să fii lângă ei, să îi susții.
  2. Mergeți în vizită la familie și la prieteni! Dar nu ca să mai mâncați ca în ziua de Crăciun, ci pentru joacă și timp de calitate cu cei dragi.
  3. Plănuiți o ieșire la munte. Fie că este o vacanță mai lungă sau mai scurtă, după posibilitățile financiare, muntele cu zăpadă are un farmec special. Aici puteți da frâu liber jocurilor de sezon, fie că este vorba de ski, de patinat, de dat pe sanie, dat pe pungă sau direct pe … fund, sigur se va lăsa cu râsete cu gură până la urechi. Și doar despre asta este vorba, despre amintiri de neuitat!
  4. “Cel mai mare om de zăpadă” versus “Cea mai mare cazemată”. Revenind la capitolul “dacă este zăpadă”, ieșiți cu copiii în parc și faceți cele mai năstrușnice recorduri! Copiii adoră competiția: cine face cel mai mare, cine face cel mai repede și fiind vorba de o competiție sportivă, în aer liber, nu poate decât să vă aducă beneficii: îi țineți ocupați, încântați și la aer curat. Win-win-win situation!

Cele de mai sus sunt doar câteva sugestii. Și ar fi bine ca măcar pe una să o puneți în practică sau să vă inspire la ceva și mai frumos și mai minunat. La a petrece timp de calitate cu copiii, sky is the limit,  din orice și oriunde se poate crea un moment magic, atâta timp cât există puțină dorință în acest sens. “Crăciun Fericit și Magic alături de copiii voștri!”

Text Cristina Niculescu