Centrele Educationale Salvati Copiii au integrat 3.256 de copii cu risc de abandon scolar, in anul scolar 2010 – 2011

1a1abcd17381110Cauzele abandonului scolar sunt multiple, de la cele de natura familiala pana la cele de ordin economic, cu impact asupra posibilitatii de sustinere a scolarizarii copiilor, sau chiar de ordin cultural – rezerva unor parinti fata de educatia copiilor.

Lipsa de stimulare timpurie, care ar trebui facuta in familie sau in gradinita, conduce la mari dificultati in integrarea si adaptarea scolara a acestor copii si, in final, la parasirea timpurie a scolii.

Avand in vedere existenta unui grad mare de discriminare si marginalizare, pe criterii etnice, sociale, economice, culturale si intelectuale, copiii proveniti din aceste categorii nu beneficiaza de acces egal la sistemul national de educatie.

Programul de reintegrare sociala si scolara a inceput in anul 2001, cu sprijinul sectorului privat (strangerea de fonduri organizata prin Festivalul Brazilor de Craciun) din Romania.
Peste 12.000 de copii au beneficiat de integrarea in sistemul educativ (A doua sansa) si de suport educational, social si juridic pentru a nu abandona scoala (Scoala dupa scoala). Si in acest an, editia Festivalului Brazilor de Craciun va contribui la sustinerea sistemului educational din Romania.

Parteneri la nivel central sunt Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului, iar la nivel  local – scolile, Inspectoratele Scolare Judetene si Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Text: Alexandra Lupu