Personalitati omagiate cu Premiul pentru Intreaga Activitate la Gala Gopo 2018

FOTO. Directorul de imagine Ion Marinescu 

In cadrul celei de a 12-a editii a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 27 martie, la Teatrul National din Bucuresti, actrita Sanda Toma si directorul de imagine Ion Marinescu vor fi omagiati cu Premiul pentru Intreaga Activitate.In adolescenta visa sa ajunga geolog

Nascuta pe 27 octombrie 1934, in Bucuresti, Sanda Toma a urmat cursurile Institutului de Teatru “I.L. Caragiale”, la clasa profesoarei Aura Buzescu, iar in anii terminali, la clasa profesorului Nicolae Baltateanu.

Desi in adolescenta visa sa ajungă geolog, iar pentru cateva saptamani a urmat cursurile facultatii de  “Constructii de masini agricole”, Sanda Toma a absolvit Institutul de Teatru “I.L. Caragiale”. Prima experienta cinematografica a venit in 1960, cu rolul Luciettei din “Badaranii”, filmul spectacol turnat dupa piesa lui Carlo Goldoni, iar adevaratul debut pe marile ecrane s-a intamplat doi ani mai tarziu, in “Celebrul 702”, in regia lui Mihai Iacob. Un rol de exceptie, ramas in memoria cinefililor, este cel din filmul Letitiei Popa, “Zestrea”, unde Sanda Toma joaca alaturi de Margareta Pogonat si Victor Rebengiuc.

FOTO: Actrita Sanda Toma

In teatru, Sanda Toma a desfasurat o bogata activitate, jucand la Teatrul National din Craiova, Teatrul de Comedie din Bucuresti si Teatrul National din Bucuresti. Pentru cariera sa impresionanta, actrita Sanda Toma va fi omagiata in 2018 cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate.

Unul dintre cei mai prolifici directori de imagine

Ion Marinescu s-a nascut in 1948 la Ghergani, Dambovita, si a facut parte din promotia 1970 a Institutului de Teatru “I.L. Caragiale”, alaturi de Mircea Veroiu, Dan Pita, Stere Gulea, Dinu Tsnase si Nicolae Margineanu. Este considerat unul dintre cei mai prolifici directori de imagine din Romania, semnand imaginea a peste 90 de filme, si a colaborat cu renumiti regizori romani si straini: Mircea Daneliuc (“Proba de microfon”), Mircea Moldovan (“Pintea”), Elisabeta Bostan (“Saltimbancii”, “Ma-ma”, “Promisiuni”), Mircea Muresan (“Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii”), Dinu Cocea (“Stejar – extrema urgenta”), Mircea Moldovan (“Iarna bobocilor”), Radu Gabrea (“Manusi Rosii”), Raúl Ruiz (“The Lost Domain”, “A Place Among The Living”) sau Gérard Cuq (“Tacanitii”). La inceputul anilor ’90, Ion Marinescu a infiintat casa de productie Atlantis Film. A produs, in calitate de producator executiv sau asociat, mai multe filme romanesti si franceze. Organizatorii Galei ii vor acorda Premiul pentru Intreaga Activitate si directorului de imagine Ion Marinescu. Cea de-a 12-a Gala a premiilor Gopo va fi transmisa live pe TVR 2, Cinepub si premiilegopo.ro pe 27 martie, incepand cu ora 20.00.

Text: Iulia Mirica