Copilul tau doarme linistit? Iata factorii care le afecteaza somnul si cele mai grave tulburari de respiratie

FOTO: Dr. Mihaela Oros, specialist in somnologie pediatrica si Coordonator al Centrului de Somnologie Pediatrica Regina Maria

„Somnul este o pierdere de vreme”, „Ne dormim viata”, iata numai cateva dintre afirmatiile pe car le auzim adeseori, cu atat mai mult cu cat tehnologia actuala ofera acces la comunicare permanenta si ne dorim sa stam parca mereu conectati la informatii, iar programul prelungit de lucru al adultilor si activitatile scolare si extrascolare ale copiilor au devenit ceva obisnuit.

Toate acestea conduc de multe ori la minimizarea sau chiar ignoararea importantei somnului. E nevoie de un efort suplimentar pentru a „rezista” la tentatiile tehnologiei si provocarile vietii cotidiene si a ne respecta nevoile fiziologice ale organismului, dupa cum ne-a explicat dr. Mihaela Oros, specialist in somnologie pediatrica si Coordonator al Centrului de Somnologie Pediatrica Regina Maria.

Mirela Retegan: „Joaca e limbajul iubirii dintre parinti si copii“

Specialistul a trecut in revista o serie de aspecte esentiale legate de importanta somnului in dezvoltarea armonioasa a copilului, subiect care va fi dezbatut pe larg si in cadrul conferintei „Ai grija de somnul copilului tau! Tulburarile de somn la copii: cauze, riscuri, remedii”. Evenimentul va avea loc miercuri, 14 iunie, intre 18.30 – 20:00, la Bucuresti, fiind asteptati toti cei interesati.

Somnul, un proces dinamic

Considerat multa vreme o stare pasiva, in prezent se stie faptul ca somnul este un proces dinamic important in care creierul este activ. In timpul somnului au loc o serie de procese precum secretia hormonilor de crestere, a prolactinei, testosteronului, sinteza proteinelor, imbunatatirea functiilor imune, iar informatia receptionata in timpul zilei este consolidata in timpul somnului. Alaturi de alimentatie, somnul este asadar o necesitate fiziologica majora – nutritia si somnul fiind esentiale pentru reglarea metabolica la copii, puncteaza doctorul Mihaela Oros.


Deschide videoclipul

Cand se vorbeste despre nutritie, doctorul observa ca se discuta in acelasi timp despre marimea portiilor (cantitatea de mancare) cat si despre nutrientii importanti (calitatea alimentelor). In acelasi sens, pentru ca somnul sa isi indeplineasca „functiile” amintite, este nevoie sa dormim un anumit numar de ore – cantitatea de somn sa fie cea necesara si sa dormim bine, somn legat, linistit, fara prea multe treziri – deci somnul sa aiba si calitatea necesara.

De aceea este indicat sa tinem cont de factorii care afecteaza cantitatea si/sau calitatea somnului pe termen lung, pentru ca pot duce la ceea ce se numeste deprivare de somn. Necesarul de somn este determinat de diferiti factori, in principal varsta, caracteristici individuale si genetice sau ritmul circadian. Datorita ritmului de crestere foarte rapid, bebelusii au o nevoie mai mare de somn (in decursul a 24 de ore), ei dorm intervale de somn scurte, ritmul somn-veghe fiind modulat de senzatia de foame-satietate.

Pe masura ce copiii cresc, necesarul de somn incepe sa scada, reducerea duratei somnului devine din ce in ce mai evidenta catre varsta de scolar si apoi catre adolescenta. Afectarea somnului prin durata mai scurta sau calitatea slaba a acestuia (treziri frecvente, somn agitat), poate duce la probleme comportamentale si la afectarea performantelor cognitive, efecte asupra cresterii si deprimarea sistemului imun, anxietate, afectare metabolica si chiar probleme cardiovasculare, enumera specialistul in somnologie pediatrica.

30% din copii prezinta un tip de tulburare de somn

Daca ne intrebam cat de rare sau cat de frecvente sunt problemele de somn la copii – cifrele din literatura medicala arata ca in jur de 30% din copii pot prezenta un tip de tulburare de somn pe perioada copilariei, sau cu alte cuvinte 1 din 3 copii sufera la un moment dat de o tulburare de somn.

Dependenta copiilor fata de tehnologie

„Multe din aceste tulburari de somn nu sunt afectiuni organice, fiind astfel importanta identificarea factorilor care influenteaza calitatea somnului precum zgomotele si lumina din camera in care dorm copiii (incluzand aici si lumina albastra de la telefoane, calculatorul si televizorul), temperatura, uscaciunea si calitatea aerului. Acestea sunt cateva din variabilele pe care le putem influenta si care pot avea un impact semnificativ asupra calitatii si chiar a numarului de ore de somn. De retinut este ca intarzierile orei de culcare, de tipul «inca un desen animat si apoi ne culcam», cu care parintii sunt obisnuiti, se acumuleaza in cursul unei saptamani si pot duce la deprivare de somn cu consecinte asupra functiilor emotionale si cognitive ale copiilor”, avertizeaza Mihaela Oros.

Si zgomotele din mediu reprezinta un alt factor important care influenteaza ritmul somn-veghe. Studiile efectuate au aratat ca zgomotele in timpul somnului – fie ca este vorba de trafic, vecini sau sunt zgomotele din casa – pot scadea intensitatea somnului, apar treziri frecvente in timpul noptii si poate creste secretia hormonilor de stres.

Exista insa si afectiuni importante cum ar fi tulburarile de respiratie in timpul somnului, cu forma cea mai severa apneea in somn de tip obstructiv – care sunt mai cunoscute de la varsta adulta (sunt multi adulti care sforaie, au facut investigatii de somn si au necesitat apoi tratament) insa aceste probleme apar si la copii. O cercetare efectuata in acest sens pentru tara noastra a aratat faptul ca 1 din 10 copii prezinta riscul unor tulburari de respiratie in timpul somnului.

Doctorul Mihaela Oros atrage atentia ca la copii, fata de adulti, aceste tulburari de respiratie care pot duce la scaderea oxigenarii in timpul somnului, apar intr-un moment in care copiii sunt in plina dezvoltare si pot avea impact pe termen lung. „Acolo unde este necesar, se pot face investigatii in timpul somnului si in cazul copiilor – poligrafia cardiorespiratorie sau polisomnografia – care pot evidentia daca sunt modificari, urmand sa fie stabilit un plan de tratament”, subliniaza medicul.

Mai multe detalii despre tulburarile de somn la copii poti afla in cadrul evenimentului „Ai grija de somnul copilului tau!”.

Pentru inscrieri intra pe http://www.ellacongress.ro/tulburarile-de-somn-la-copii/

Text: Oana Baltoc

iunie 9th, 2017 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate