Couturier-ul absolut al modei… Cristobal Balenciaga

1a1aBalenciaga1Balenciaga este considerat unul dintre cele mai renumite si inovatoare branduri din industria modei. Avangarda spaniola si comorile artistice sunt elementele care reflecta intreaga creatie Balenciaga. Cristobal Balenciaga s-a nascut in anul 1895, intr- un mic oras din nordul Spaniei, Guetaria. Pasiunea pentru moda i-a fost insuflata chiar de mama sa, care era o croitoreasa cunoscuta.  In 1918 isi deschide primul butic Cristobal Balenciaga, in orasul San Sebastian.

Dorinta de afirmare si ambitia de autodepasire il determina sa se stabileasca la Paris, destinatia ideala pentru o cariera in moda. S-a impus cu usurinta in randul elitei pariziene, castigandu-si faima internationala datorita creatiilor bizare si stilului avangardist inspirat de cultura spaniola.

 

Arta neconventionala in viziunea Balenciaga

Stilul renascentist inconfundabil al culturii spaniole este stilul celebrului creator. Finisajele perfecte, croiul elegant, deseori de natura regala, silueta aristocratica, liniile fine alese in detaliu, cromatica puternic accentuata, ornamentele complicate, uneori dramatice, sunt elementele de inovatie cu care Balenciaga a atins standardele haute couture-ului.

Mentorul couture-ului i-a avut ca elevi la atelierele de creatie pe cei ce astazi reprezinta nume consacrate in industria modei: Oscar de la Renta, Hubert de Givenchi sau Emanuel Ungaro. Creatiile marelui Balenciaga au fost purtate de majoritatea doamnelor de societate, o personalitate marcanta fiind Regina Fabiola a Belgiei, a carei rochie de mireasa a fost creata de celebrul designer.

 

Perioada Ghesquière, reinventarea traditiei

Nicolas Ghesquière, de origine franceza, este cel care conduce in prezent compania, fiind directorul de creatie al Casei de Moda Balenciaga. Tehnica inovatoare, designul futurist si imprimeurile sofisticate promovate de Ghesquière se bucura de admiratia elitei fashion si, mai ales de cea a Annei Wintour, redactorul-sef al revistei Vogue America, “suverana din moda” . Balenciaga sau “Brandul Cunoscatorilor” este renumit pentru colectia impresionanta de  haute couture, accesorii si articole de marochinarie de cea mai buna calitate sau produse de parfumerie, care se adreseaza unei clientele exclusiviste si iubitorilor de lux.

 

Text: Alexandra Lupu

Surse: www.biography.com, www.infomat.com