Catena e alaturi de invingatori!
Mungiu, premiu pentru cel mai bun regizor la Cannes 2016

mungiu-echipaCristian Mungiu a castigat premiul pentru regie la cea de-a 69-a editie a Festivalului de la Cannes, pentru filmul sau, Bacalaureat. Regizorul roman, care in 2007 a castigat marele premiu Palme D’or pentru lungmetrajul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, a primit distinctia ex-aequo alaturi de regizorul francez Olivier Assayas, acesta din urma fiind recompensat pentru filmul Personal Shopper.Cuvinte de lauda si aprecieri pentru Bacalaureat

Filmul Bacalaureat al lui Cristian Mungiu a fost inclus de publicatia americana The Hollywood Reporter pe lista „Cele 21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood”. In plus, numerosi critici de film si-au expus parerea cu privire la pelicula. Peter Bradshaw, celebrul critic de film de la The Guardian a acordat 5 stele din 5 filmului Bacalaureat, notand: „o bijuterie in selectia de la Cannes”. De asemenea, Leslie Felperin de la The Hollywood Reporter puncteaza intocmai despre Bacalaureat, afirmand ca este „o radiografie a societatii contemporane romanesti”.

Variety si Irish Times elogiaza filmul lui Cristian Mungiu, notand ca „este structurat splendid si este in totalitate autentic si credibil” si, respectiv, „este un studiu de observatie briliant a meschinariei nepotismului”. Publicatia franceza Le Figaro a afirmat ca „Bacalaureat are toate calitatile pentru a primi premiu la Cannes”. Jurnalistii de la France 24 il considera „o pilda morala complexa care te pune pe ganduri si te provoaca”. Revista de cinema Premiere apreciaza ca lungmetrajul Bacalaureat „prezinta portretul unei Romanii erodata de coruptie”.

Filmul Bacalaureat spune povestea relatiei dintre un tata, doctor de provincie, si fiica sa, o adolescenta care se pregateste sa dea examenul de bacalaureat. Visul fetei de a studia la o facultate din Anglia este compromis de un viol brutal ce le va schimba traiectoria ambelor personaje.

Catena, prin programul Catena pentru arta, sustine, pe langa arta plastica, arta vestimentara, arta fotografica, teatru si muzica, si productia cinematografica romaneasca.

Text: Madalina Manole