Cu cati ani esti mai tanara decat sotul sau iubitul tau? Afla riscul de divort in functie de diferenta de varsta

foto-deschidere-risc-de-divortIn general, de fiecare data cand iti anunti prietenii ca te vezi cu cineva nou, dupa primele intrebari „Cu ce se ocupa?” si „Unde locuieste?”, urmeaza „Cati ani are?”. Daca diferenta de varsta dintre voi nu este chiar mare, conversatia merge mai departe. Insa oamenii tind sa zaboveasca asupra acestui aspect in cazul in care noul partener este cu cinci sau zece ani mai mare, ca sa nu mai vorbim de cazul in care este cu cinci sau zece ani mai mic. Intrebarea pentru acesti prieteni care te judeca este daca, de fapt, exista o diferenta ideala de varsta intre partenerii dintr-o relatie.Mai tanara cu 5 ani, risc de divort de 18%

Cercetatorii de la Universitatea Emory au realizat un studiu in urma cu cativa ani, cand au tinut sub observatie mai mult de 3000 de barbati si femei si au ajuns la concluzia ca, inclusiv in randul cuplurilor unde diferenta era de numai cinci ani, riscul de divort numara cu 18 procente mai mult decat in cazul in care partenerii aveau aceeasi varsta, a declarat sexologul si expertul american in relatii de cuplu Jessica O’Reilly.

Diferenta de 10 ani, risc de divort de 39%

Cercetarile au sugerat, de asemenea, ca in cazul diferentelor de zece ani, procentul posibilitatii ca acel cuplu sa divorteze a crescut la 39%. Pe de alta parte, o diferenta de un singur an intre parteneri conduce la un risc de divort de numai 3 procente.

In orice caz, observatiile studiului trebuie corelate si cu alte aspecte, spune O’Reilly. Ea a continuat explicand ca „cercetari recente au aratat ca studiul de la Universitatea Emory nu poate prezice cu acuratete posibilitatea ca un cuplu sa divorteze numai pe baza diferentei de varsta”. Inclusiv autorii au admis mai tarziu ca, desi exista o corelatie intre diferenta de ani si divort, nu pot prezice cu siguranta riscul ca acesta sa se produca. Ceea ce are sens, pentru ca „sunt atat de multi alti factori care te diferentiaza de partenerul tau: nivelul de educatie si cultura, istoria familiilor din care proveniti, zona geografica sau veniturile materiale, de exemplu; toate acestea va contureaza personalitatile si valorile din cadrul relatiei”, a continuat O’Reilly.

Obiceiuri care iti pot salva relatia daca le faci inainte de culcare

Un alt medic, Jane Greer, considera la randul lui ca, in anumite situatii, a fi cu 20 de ani mai mica sau mai mare decat partenerul tau poate fi un lucru bun, asta oferind oportunitatea celui mai tanar sa aduca vitalitate in relatie, iar celui mai in varsta, sa echilibreze prin intelepciune si experienta.

Ce trebuie stiut este ca „o cale sigura si rapida ca sa-ti distrugi relatia este aceea de a te impiedica de diferenta de varsta”, spune si psihoterapeutul Tina B. Tessina. Aminteste-ti ca nu sunteti sortiti sa va incadrati intr-o statistica. „Daca va intelegeti, daca stiti sa comunicati si aveti stiinta de a va rezolva problemele, daca va iubiti, toate acestea sunt mult mai importante decat varsta pe care o ai tu sau el”, a concluzionat Tessina. Daca exista oameni care au o problema cu diferenta de varsta dintre voi, lasa sa fie numai problema lor.

Text: Ionut Solescu

Sursa foto: Google Images