Cu mâna sau cu furculiţa? Bune maniere pentru mâncatul în public

cu mâna

Există mai multe feluri de mâncare care ne pot pune în dificultate atunci când trebuie să le mâncăm, mai ales într-un cadru formal. Ne este mai ușor să mâncăm unele alimente direct cu mâna, însă de multe ori acest lucru contravine bunelor maniere. 

Află în continuare cum este cel mai indicat să mâncăm diverse tipuri de carne, fructe, garnituri sau legume.



Cu mâna sau furculiţa?

Pâinea se mănâncă după ce rupem câte o bucățică mică cu mâna, nu mușcând direct din ea. Pâinea se rupe pe măsură ce o consumăm, nu înainte.

Cartofii prăjiți se pot mânca cu mâna într-un cadru informal, însă în rest este mai bine să-i mâncăm cu furculița. Este preferabil să nu-i înmuiem în sosuri pentru că riscăm să ne pătăm. Dacă totuși vrem să-i mâncăm cu ketchup, ne punem în farfurie puțin sos și-i înmuiem acolo, nu în bolul de pe masă. Dacă un cartof este prea mare că să-l băgăm pe tot în gură, mușcăm din el și îl ținem în furculița, nu-l punem înapoi pe farfurie.

Paștele nu se taie cu furculița ci se răsucesc pe ea, ajutându-ne de lingură.

Pizza poate fi mâncată atât cu mâna cât și cu furculița. Este doar alegerea noastră. Dacă însă este fierbinte sau cu sos, ne este mai ușor să o mâncăm cu furculița.

La fel se întâmplă și cu sendvişurile, care se mănâncă cu furculița doar dacă sunt foarte mari sau cu ingrediente care curg.

Cum mâncăm diferite tipuri de carne?

Puiul prăjit sau la grătar cu os, mai ales dacă suntem într-un cadru informal, se mănâncă cu mâna, ajutându-ne de multe șervețele. Dacă avem piept de pui însă, îl mâncăm cu furculița.

Baconul se mânca cu mâna doar dacă este crocant. În cazul în care este unsuros însă, trebuie să folosim tacâmurile.

Pentru frigăruie, deși pare la îndemână să o mâncăm direct, trebuie să ne folosim totuși de furculiță și cuțit. Mai întâi împingem toate cubulețele de carne și legumele cu furculița pe farfurie, iar apoi le mâncăm servindu-ne de tacâmuri.

Friptura se taie în bucăți mici, pe măsură ce o mâncăm, nu toată odată.

Cum “învingem” fructele și legumele

Strugurii se mănâncă cu mâna, cu excepția cazului în care sunt în salata de fructe, când se vor servi cu furculița.

Dacă primim o jumătate de lămâie și vrem să o stoarcem pe salată, pește sau în ceai, ne folosim de o singură mână pentru această operațiune, iar cu cealaltă ne protejăm de stropi.

Pepenele servit în coajă se mănâncă cu furculița și cuțitul indiferent dacă este galben sau roșu. Se fac tăieturi verticale în pulpa pepenelui, iar apoi se taie partea de deasupra, formând cubulețe care se mănâncă cu furculița. La fel se va întâmpla și cu ananasul servit în coajă.

Roșiile cherry se mănâncă întregi dacă sunt suficient de mici cât să le putem băga în gură. Dacă nu, le tăiem cu cuțitul în jumătate, însă niciodată nu mușcăm din ele, pentru că riscăm să ne stropim nu numai pe noi, dar și pe ceilalți meseni.

Căpșunele se mănâncă cu furculița dacă sunt tăiate felii. Dacă sunt servite întregi însă, le putem mânca direct folosindu-ne de degete.

Avocado, când ne este servit cu coajă, îl putem mânca mai ușor dacă îi scoatem pulpa verde cu lingura. Această operațiune va fi mai grea dacă nu este bine copt, caz în care mai bine renunțăm. Dacă este cubulețe însă, se servește simplu, cu furculița.

Foto Shutterstock