Cu ocazia Zilei Internationale a Psoriazisului, pacientele care sufera de aceasta afectiune au defilat in creatii Rhea Costa

Delia si o parte dintre pacientele modele la evenimentul Fii Model pentru viata TaPentru o seara, 10 paciente care sufera de psoriazis s-au transformat in modele si au defilat in tinute semnate Rhea Costa, cu ocazia Zilei Internationale a Psoriazisului. Evenimentul „Fii model pentru viata ta!” face parte din campania „Doar optimismul e contagios!”, o campanie desfasurata pe tot parcursul anului 2013 de catre Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, scopul campaniei fiind acela de a atrage atentia asupra acestor afectiuni, tragand un semnal de alarma asupra faptului ca acestea nu sunt contagioase.

Astfel, pentru ca cele 10 paciente au dat dovada de curaj si au infruntat prejudecatile celor din jur in ceea ce priveste afectiunea de care sufera, acestea reprezinta adevarate modele de viata si o sursa de inspiratie pentru pacientii cu psoriazis, si nu numai.

Rozalina Lapadatu, Presedinte APAA, declara: „Ideea care a stat la baza acestui proiect are in spate o realitate. Foarte multe dintre pacientele pe care le intalnesc imi povestesc ca din cauza bolii prefera sa poarte o vestimentatie cat mai acoperitoare, care sa le ascunda semnele afectiunii. Unele dintre ele nu au mai purtat rochie sau o tinuta ceva mai decoltata de foarte multa vreme, iar altele nu isi prind parul, pentru ca se tem de reactia celor din jur. «Fii model pentru viata ta!» este atat un mod de a-i incuraja pe pacienti sa infrunte prejudecatile celor din jur, dar si un manifest impotriva discriminarii pacientilor de catre cei care nu inteleg ca psoriazisul nu este o boala contagioasa.”

Cantareata Delia care a sustinut acest proiect inca de la inceput si a compus chiar si o piesa special pentru aceasta campanie a sustinut un recital de exceptie.

 

Text: Ruxandra Raica