Cu vara în păr. Iată cum poți face asta!

Adrian Perjovschi este unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați hairstyle-iști din țară. El activează în domeniu de peste 15 ani. S-a perfecționat alături de Geta Voinea la păr, a lucrat la clipuri, reclame, shooting-uri pentru reviste și televiziune.

Acum este cunoscut drept unul dintre cei mai apreciați specialiști în transformări radicale de look și fondator al lanțului de saloane Jovsky Studio. Saloanele premium sunt prezente pe piața din România de mai bine de 12 ani.

Adi Perjovschi ne-a ajutat cu câteva sfaturi și trucuri despre cum să ne aranjăm părul vara asta, dar și cum să îl protejăm de razele nocive ale soarelui.

Tonica: Care sunt tendințele privind tunsorile și culorile în sezonul cald?

Adrian Perjovschi: În acest sezon se poartă tunsoarea de tip bob, bobul scurt, tunsoarea dreaptă, de la nivelul maxilarului până la nivelul umărului. Se poartă tăietura dreaptă, geometrică, foarte puțin texturizată.

În ceea ce privește culorile, se poartă încă baleiajul, culorile deschise, blondurile bej, auriul, nisipiul, reflexele de șuvițe pastel.

Ca styling, pot spune că revine părul drept strălucitor, sănătos, hidratat, chiar întins cu placa. Se poartă și părul foarte light ondulat, beach waves cu o ușoară textură. Sunt în trend și părul accesorizat cu împletituri, cu bijuterii de păr brand-uite chiar, pony tale-ul și aspectul ușor messy.

Tonica: Ce coafuri recomanzi pentru doamnele și domnișoarele care vor să arate impecabil la plajă/piscină?

Părul prins este cea mai bună variantă pentru plajă sau piscină. Acoperit sau prins cu o eșarfă foarte mare, cu diverse împletituri, care să-i dea culoare și o tușă personală. Pălăriile reprezintă o variantă bună, pentru că părul trebuie să fie protejat de soare, atât cu un accesoriu fashion, cât și cu produse cu protecție UV.

Tonica: Ținând cont de temperaturile ridicate și expunerea la razele puternice ale soarelui, ce sfaturi ne poți da pentru un păr frumos și sănătos?

Sunt obligatorii folosirea produselor cu protecție UV și spălarea cu șampon care înlătură urmele de clor și sare, pentru că sarea și clorul usucă și decolorează părul.

Înainte de expunerea la soare, este recomandată o hidratare mai intensă, iar la plajă, părul trebuie să fie cât mai acoperit și ferit de soare. Aș sugera să se apeleze și la un tratament după plajă cu o mască și produs de păr leave-in, cu protecție termică.

Tonica: Din vasta ta experiență, care dintre tunsori au rămas clasice, cele la care femeile nu renunță indiferent de trend? De ce? Care sunt avantajele acestor tunsori? Dar dezavantajele?

Tunsoarea bob si carre sunt tunsori care avantajează absolut pe toată lumea indiferent de tipul de față, de formă, de lungime, de gât, textură, păr, desime, densitate sau culoare.

De exemplu, tunsoarea carre este versatilă și poate fi coafată și stilizată în mai multe feluri, poți să ai o coafură atât elegantă, cât și sport și fiind atât de frumoasă nu are cum să se demodeze niciodată. E o tunsoare care permite accesorizarea cu breton sau fără, iar lungimea este ajustabilă în funcție de preferințe.

Dezavantaje nu are, nu e comună, așa cum s-ar putea crede, pentru că se personalizează în funcție de fiecare și pare altfel de la persoană la persoană.

Tonica: Ce părere ai despre gusturile româncelor în materie de coafură? Sunt îndrăznețe, sunt conservatoare, cum sunt, față de femeile din alte țări?

Sunt plăcut surprins de cum își aranjează româncele părul și câtă importanță acordă acestui lucru. Numărul vizitelor la salon a crescut, româncele pun preț pe imagine, atât ca îngrijire, cât și ca make-up și coafură.

Încet-încet se renunță și la „sarmale” și coafuri „înțepenite”.  Trendul este pozitiv, poate și pentru că accesul la informație este facil, iar femeile se documentează și merg pe tendințele cool din fashion.

Tonica: Când vine vorba despre vopsit, care sunt culorile pentru care optează, în general, majoritatea femeilor? De ce se întâmplă acest lucru?

Majoritatea merg spre blond. Blondul este și culoarea mea preferată, pentru că poți varia foarte mult cu nuanțele, îți oferă o paletă foarte largă de selecție. Blondul întinerește, este comod, luminează, deschide, te poți juca pe diferite teme, degradeuri, baleiaje, ombre. Iubesc și culorile tari și puternice cum sunt roșul, portocaliul intens sau șatenul închis.

Tonica: Care sunt, după părerea ta, obiceiurile cele mai nocive pe care le au femeile atunci când vine vorba despre îngrijirea părului?

Greșelile cel mai des întâlnite în îngrijirea părului sunt coafatul în exces și necorespunzător, folosirea ustensilelor de coafare (foehn, placă, ondulator) pe părul umed sau cu produs în el, nefolosirea produselor cu protecție termică, folosirea greșită a periei rotative. Aș adăuga listei de greșeli și vopsitul și decoloratul acasă, pentru că nu te poți juca cu concentrațiile și dozajele chimice pe firul de păr.

Tonica: Ce crezi despre noua generație de produse de îngrijire și styling pentru păr, care sunt acum la modă, de la șamponul uscat până la produsele de texturizare?

Sunt foarte încântat de apariția acestor produse, pentru că sunt foarte utile, ne ușurează munca atât nouă, cât și utilizatoarelor acasă, reușind astfel să obținem niște look-uri de revistă.

Fiind atât de multe, de variate, trebuie doar să ne documentăm foarte bine, să știm fiecare produs la ce folosește și să alegem produsul potrivit părului nostru.

Tonica: Crezi în tratamentele homemade pentru păr? Dacă da, ce „rețetă” recomanzi pentru un păr strălucitor și plin de vitalitate?

Cred în tratamentele îmbunătățite homemade, mai precis în produsele profesionale pentru păr, la care se adaugă tot felul de uleiuri, parfumuri sau esențe naturale.

Tonica: Ca hairstylist, care e cea mai frumoasă parte a muncii tale? Show-uri de modă? Videoclipuri, schimbări de look?

Schimbări de look: Corina Caragea, Alina Eremia și Adela Popescu.

Îmi place la nebunie meseria mea cu tot ce implică ea. Îmi place fiecare aspect al muncii mele, atât lucrul direct cu clienții, cât și evenimentele publice și aparent mai spectaculoase ale acestei meserii.

Nu pot spune cât sunt de impresionat și emotionat după ce realizez o schimbare de look și văd cum o tunsoare și o culoare diferită schimbă total imaginea și starea de spirit unei persoane. Ma simt plin de adrenalină și recunoștință pentru meseria mea, la show-urile în care prezint trendurile în hair-styling, pe care le organizez an de an. Nu cred să fie ceva care să nu-mi placă la acest domeniu, sunt norocos că fac exact ceea ce-mi place.

Text: Iulia Mirica

Iată gama completă pentru păr, Color & Soin! Îngrijește-ți singură podoaba capilară, acasă.