Cum ne raportam la bani?

shutterstock 29456203Banii nu aduc fericirea, am auzit de nenumarate ori vorba aceasta. Dar parca si fara bani este destul de greu sa fii fericit. Am putea spune ca este chiar o misiune imposibila, tinand cont ca totul, de la mancare la casa unde locuiesti se cumpara cu bani de cand trocul nu mai este folosit ca forma de comert. Asa ca cel putin jumatate din viata, in cazul cel mai bun, ne-o petrecem alergand dupa bani, intr-un fel  de maraton istovitor si fara de sfarsit.

Daca banul este ochiul dracului, este clar ca toti suntem hipnotizati. Sau poate ca n-ar strica un update la zicalele enuntate…

 

Aduc banii fericirea, ori ba?

Pentru omul obsnuit, fie ca traieste intr-o tara saraca, fie intr-una bogata, fercirea se bazeaza pe o combinatie de bogatie, posesiuni si optimism, a aratat un studiu realizat de American Psychological Association. Daca optimismul este o notiune intrucatva abstracta si greu de cuantificat, bogatia si posesiunile inseamna inevitabil bani! Cresterea veniturilor personale duce la cresterea fericirii, dar depinde si de gradul de optimism al persoanei in cauza, iar un alt factor important este ca aceasta sa nu aiba teluri irealizabile, deci sa nu viseze la cai verzi pe pereti, spun cercetatorii. Normal ca daca esti un pesimist convins sau visezi sa ajungi cel putin la fel de bogat ca Bill Gates, nu te va face prea fericit faptul ca tocmai ti-a fost crescut salariul cu 10%. Pe cealalta parte, pierderea banilor pe langa stresul pe care il provoaca, poate duce la un comportament iresponsabil si ne poate afecta perceptia si intelegerea situatiilor reale.

 

Banii si moralitatea

Oricata nevoie am avea de bani, nu suntem totusi indiferenti la provenienta acestora. Atunci cand stim ca banii provin din surse neortodoxe sau au rezultat in urma unor activitati imorale, ca sunt bani murdari, simtim ca acestia au mai putina valoare si o putere de cumparare mai mica. Concluzia studiului publicat in Social Psychological and Personality Science, este ca oamenii considera ca banii ii pot separa de valorile lor morale, iar moralitatea este o forta puternica ce ne influenteaza deciziile economice si perceptia asupra banilor. Nici banii murdari – la propriu – nu ne plac. In urma altui studiu aparut in Journal of Consumer Research, s-a descoperit ca avem tendinta sa cheltuim mai intai bacnotele murdare si sa le pastram in portofel pe cele noi. La fel, atunci cand vrem sa impresionam pe cineva, scoatem din buzunar bacnotele mai curate si mai noi. Interesant este ca noi nu percem doar valoarea nominala a banilor, ci ne intereseaza si aspectul lor.

 

A cheltui sau a nu cheltui bani pentru altii

Cat de generosi suntem insa cand vine vorba sa ne impartim banii cu altii? Desi un studiu publicat in Journal of Personality and Social Psychology, a aratat ca suntem mai fericiti atunci cand cheltuim bani pentru a-i ajuta pe altii, decat atunci cand ii cheltuim pentru noi, daca nu vorbim de sume foarte mari, un alt studiu a nuantat aceste concluzii. Astfel, se pare ca daca suntem nevoiti, daca suntem fortati de altii sau de imprejurari sa pastram sau sa cheltuim banii pentru noi suntem mai fericiti decat atunci cand folosim banii pentru altii. Uneori oamenii vor sa actioneze egoist, insa de  multe ori nu fac asta pentru ca stiu ca ar parea egoisti daca ar proceda asa.  O alta descoperire interesanta este aceea ca atunci cand sunt in grup, oamenii tind sa faca donatii individuale mai mici decat atunci cand sunt singuri. Atunci cand credem ca suntem singurii care putem ajuta, avem tendinta sa ajutam mai mult decat atunci cand mai sunt si altii in jur si ne bazam pe ei.

 

Modul de raportare la bani se invata de mic

Atitudinea noastra fata de bani se formeaza in copilarie si aceasta influenteaza cum cheltuim banii ulterior, in viata adulta. Unii asociaza valoarea personala cu grosimea portofelului. Cu cat castiga mai multi bani, cu atat au o parere mai buna despre ei. Dar atunci cand ii pierd, suferinta lor este mult mai mare iar increderea in propria persoana scade. Altii cred ca banii trebuie sa le fie asigurati fie de altii, fie de Dumnezeu, ca doar daca vrea Domnul ai, daca nu, nu. Acest gen de atitudine, de a plasa responsabilitatea in afara ta, inseamna ca nu dai atentie banilor si nici nu te pricepi sa-i gestionezi, lucru care poate atrage dupa sine serioase probleme financiare. Altora nu le ajung niciodata banii, oricat de multi ar avea. Asa se explica faptul ca unii se ingroapa in datorii toata viata. Este bine sa ne concentram mai intai pe nevoia de supravietuire si de securitate, iar dupa ce le-am satisfacut, sa incepem sa folosim bani si pentru alte nevoi. Un management bun al banilor este o metoda mai inteligenta decat afundarea in datorii.

Pana la urma, banii si mai ales modul in care ii folosim ne pot aduce putina fericire, dar si nefericirie, dupa caz. Totul tine de cum ne raportam la ei…

Text: Bianca Badescu