Cum te decizi sa iti schimbi jobul

1a1ashutterstock_55214380Dragi cititoare, exista momente in viata fiecaruia cand simtim ca vine vremea sa facem o schimbare, indiferent care ar fi aceasta. Poate fi vorba de o schimbare mica, care pur si simplu sa ne modifice in bine starea de spirit sau de o schimbare majora care sa ne aduca dupa sine alte satisfactii, o alta implinire.

Cand vine momentul sa ne schimbam job-ul?

Probabil ca sunt zile, cand indiferent care ar fi motivul, ne trezim cu aceasta idee. Este normal sa treaca la fel de repede cum a venit. In schimb, ce facem cand din ce in ce mai des ne gandim ca ar fi cazul sa ne schimbam job-ul?

Iata cateva motive care ne-ar determina sa transformam niste ganduri in decizie:

–          Diminetile au devenit un calvar gandindu-ne ca iar ne petrecem cel putin 8 ore la birou, intr-un mediu in care nu ne mai simtim bine, confortabil, apreciati;

–          Am ajuns la un stadiu in care totul devine o rutina, facem totul din automatism, fara prea multa concentrare;

–          Ajungem acasa nervosi si ne trezim in mijlocul unei dispute nefondate cu cei dragi;

–           Nu mai suntem motivati sa avem un randament si o calitate superioara a serviciilor pe care le prestam;

–          Cand simtim ca domeniul in care activam nu ni se mai potriveste si am dori o schimbare radicala in cariera.

Sunt, insa, oare acestea suficiente?

Ce facem cu implicatiile exterioare, independente de activitatea noastra – situatia economica a tarii si situatia interna a companiei? Evident ca si acestea reprezinta un factor important in luarea unei decizii. Daca, de exemplu, in companie incep sa se faca restructurari de posturi sau costuri masive de buget e cazul sa ne gandim ca a venit momentul sa ne schimbam job-ul.

Pe langa toate acestea este foarte important de avut in vedere si care este starea noastra emotionala in afara mediului profesional . Daca intr-un timp scurt s-au intamplat evenimente personale care ne-au afectat psihic (decesul cuiva apropiat, despartire/divort, conflicte in famile), poate e cazul sa lasam lucrurile sa se decanteze putin si sa nu luam o decizie pana cand nu ne linistim.

Schimbarea job-ului ar trebui sa fie una din deciziile luate cantarind toti factorii directi si indirecti. Este ca si un tel pe care ti l-ai propus, cand simti ca ai facut absolut tot ce iti sta in putinta sa ajungi acolo si din variate motive nu reusesti, atunci e cazul sa renunti.

Text: Psiholog Sorina Ivan