Cutremurele din lumea modei: schimbarile neasteptate ale celor mai cunoscuti designeri

Unele dintre cele mai importante case de moda au facut mutari neasteptate in ultima perioada. Designeri foarte cunoscuti, care isi pusesera puternic amprenta asupra brandurilor pentru care creau, au fost indepartati.Dior si Raf SimonsRaf-Simons

Raf Simons a venit la carma Dior in aprilie 2012 si a debutat cu o colectie couture care a fost aplaudata in unanimitate de critici. El este cel despre care se spune ca a modernizat brandul si le-a facut ambasadoare Dior pe Rihanna si Jennifer Lawrence.

La sfarsitul lui octombrie, Raf Simons anunta ca paraseste functia de director de creatie la Dior. “Este o decizie bazata in mod egal pe dorinta de a-mi indrepta atentia catre zonele mele de interes, incluzand propriul brand, dar si pasiunile din afara orelor de munca. Christian Dior este o companie extraordinara si a fost un privilegiu imens pentru mine sa pot scrie cateva pagini din aceasta carte magnifica”.

Ulterior, Raf Simons a oferit mai multe detalii presei despre adevaratele motive ale plecarii sale de la Dior: “Atunci cand faci sase show-uri pe an, nu ai timp pentru intregul proces. Tehnic, da, persoanele care croiesc hainele, care le cos, au timp. Dar nu ai timp de incubatie pentru idei si acest timp este foarte important. Cand iti vine o idee, vrei sa o pui deoparte o saptamana si sa te gandesti la ea din nou apoi. Dar asta nu este posibil cand esti singurul din echipa care lucreaza la toata colectia. Ce o sa faci? O sa pleci de la birou la ora 8? Nu, sigur ca nu. Asa ca stai acolo pana la miezul noptii”. Si astfel, in lumea modei, a inceput sa se vorbeasca despre presiunea timpului si cererile exagerate cu care se confrunta designerii care lucreaza pentru marile case de moda.

Balenciaga si Alexander WangAlexander-Wang-1

Ca si Raf Simons, Alexander Wang a fost angajat de catre Balenciaga tot in 2012, in luna decembrie. Dupa nici 3 ani de “mariaj”, spre sfarsitul acestei veri, Alexander Wang a anuntat ca nu isi va reinnoi contractul cu Balenciaga, casa de moda careia i-a adus prin creatiile sale venituri de 350 de milioane de euro anual.

“A fost o experienta incredibila sa lucrez cu o casa de moda couture din Paris. Sunt onorat ca am avut oportunitatea sa lucrez pentru acest brand istoric. Vreau sa multumesc echipei geniale de la Balenciaga pentru colaborarea lor si pentru ce am obtinut impreuna si abia astept sa duc brandul meu la nivelul urmator de dezvoltare”, a spus Wang. Motivul plecarii lui Wang a fost dorinta sa de a se dedica brandului ce ii poarta numele. Wang a fost numit copilul-minune al modei, iar abordarea sa street-smart asupra modei a fost aplaudata inca de la inceput de critici, care i-au definit stilul sau prin sintagma model-off-duty.

Ultima colectie a lui Alexander Wang pentru Balenciaga este cea de primavara-vara 2016. De acum incolo, in locul sau va crea Demna Gvasalia, designerul de la Vetements. El a lucrat anterior si pentru Masion Margiela si Louis Vuitton.

Lanvin si Alber ElbazAlber-Elbaz-1

De parca nu ar fi fost suficiente plecarile importante despre care am vorbit, la sfarsitul lui octombrie, Alber Elbaz a fost indepartat de la Lanvin. Dupa 14 ani in care a reusit sa faca din Lanvin o casa de moda de top in Paris, lui Elbaz i s-a spus sa plece. Actionarii majoritari au fost cei care au luat decizia.

Despre Elbaz s-a spus ca a fost cel care a inviat si a redat stralucirea “frumoasei adormite”, asa cum era numit brandul Lanvin in momentul in care Elbaz l-a preluat. Se pare insa ca au existat neintelegeri intre Wang si actionarul taiwanez care detine Lanvin, deoarece Elbaz isi dorea ca brandul sa fie preluat de cineva care ar putea capitaliza mai bine potentialul de dezvoltare a casei de moda. Elbaz se plangea de o lipsa de strategie la nivelul conducerii si de faptul ca Lanvin incepuse sa vanda sub marca sa anumite produse care in mod normal nu s-ar asocia cu un brand de lux.

Plecarea lui Elbaz a dus la o revolta in randul angajatilor de la Lanvin. In lumea modei se speculeaza acum ca Alber Elbaz este cel care va veni in locul lui Raf Simons la Dior.

Text: Bianca Badescu

Sursa Foto: Google Images