Daruiti inimilor voastre un Craciun fara stres

shutterstock_17328739Invatati sa gestionati presiunile financiare, fizice si psihologice din perioada sarbatorilor de iarna pentru a preveni eventualele probleme cardio-vasculare.

Stresul din aceasta perioada poate creste riscul bolilor cardiace, inclusiv atacurile de cord.

Saptamana dinaintea Craciunului poate fi deosebit de obositoare, dar 26 decembrie este in mod istoric cea mai periculoasa zi pentru sanatate.

Aspectele emotive, financiare sau fizice ale vietii cotidiene din aceste zile pot pune sub presiune inima, intr-o perioada in care totul ar trebui sa fie distractiv si placut.

Sunt foarte multe lucruri pe care le puteti face pentru a reduce stresul. De exemplu :

–          Reintalniti-va familiile cu seninatate, incercand sa lasati deoparte dificultatile si ranchiuna;

–          Daca stiti ca o intalnire de familie poate deveni stresanta, este suficient sa renuntati la acea intalnire;

–          Daca sunteti singuri, contactati-va prietenii sau pur si simplu va puteti oferi sa faceti munca de voluntariat;

–          Daca finantele sunt o problema, incercati sa mentineti balanta in echilibru;

–          Simtiti-va liberi sa spuneti nu lucrurilor pe care nu le puteti face;

–          Mentineti-va asteptarile la un nivel real, pentru a evita o deziluzie;

–          Planificati-va anumite activitati si incercati sa le faceti nu doar pe cele care va fac rau.

In afara stresului, perioada sarbatorilor este un moment in care foarte multe persoane se complac in excese. Renunta la obiceiurile sanatoase cum ar fi exercitiul fizic, alimentatia echilibrata, somnul regulat, chiar pot face excese si in administrarea de medicamente.

Pentru sanatatea dumneavoastra, incercati:

–          Sa limitati consumul de alcool si tutun;

–          Sa beti apa si alte bauturi non-alcoolice chiar daca nu va este sete;

–          Sa va protejati de frig;

–          Sa evitati eforturile intense, cum ar fi indepartarea zapezii, daca nu sunteti intr-o forma fizica buna.

Unele persoane intarzie solicitarea unei asistente medicale atunci cand prezinta evidente probleme de sanatate. Nu confundati semnele unui atac de cord, cum ar fi dificultati de respiratie sau dureri in stomac, cu o indigestie. Mergeti la un control chiar daca poate fi ,,o bataie de cap” pentru familia voastra. Darul cel mai mare pe care-l puteti face familiei, si voua insiva, este acela de a ramane sanatosi.

 

Drept cadou de Craciun, vreau sa va spun o poveste: POVESTEA FERICIRII  

Fac parte din categoria celor care cred in puterea dragostei, a celor care inca mai cred ca o poveste frumoasa nu are sfarsit.

–          Sunt casatorita. Stiati?

–          Sunt casatorita cu Timpul. El este responsabil cu rezolvarea tuturor problemelor. El construieste vietile, vindeca inimile ranite si tot el invinge tristetea. Eu si Timpul avem trei fete: Prietenia, Intelepciunea si Iubirea… Prietenia este fiica cea mai mare, o fata foarte frumoasa, sincera si vesela. Ea uneste persoanele, nu are intentia de a le rani, ci de a le consola. Apoi este Intelepciunea, culta, cu principii morale… ea este mai atasata de tatal sau, Timpul. E ca si cum Intelepciunea si Timpul ar merge mereu impreuna!

Cea mai mica este Iubirea! Doamne, cat ma face sa muncesc! Este incapatanata, cateodata vrea sa stea doar intr-un singur loc… iar alta data imi spune ca ea a fost conceputa pentru a putea sta in doua inimi, nu doar intr-o singura inima. Eh,  da, fiica noastra cea mica este foarte complexa. Iar cand incepe sa faca rau, il chem imediat pe tatal ei, Timpul, doar el reuseste sa inchida ranile provocate de ea.

 

Text: Alexandra Lupu