De ce ne simtim obositi tot timpul?

1a1aat3joqe2mSunt din ce in ce mai multi oameni care se plang ca se simt obositi tot timpul. Pare ca este o epidemie de oboseala, caci doctorii raporteaza din ce in ce mai multe cazuri de persoane care se simt constant obosite.

Doar 1 din 5 pacienti insa are o boala fizica identificabila care ii cauzeaza oboseala. Cercetatorii insa au gasit explicatia pentru aceasta oboseala cronica de care ne “imbolnavim” tot mai multi dintre noi.

Ei o denumesc “insomnie electronica”. Pentru a avea parte de un somn odihnitor, ei ne sfatuiesc sa ne oprim noaptea laptopurile, smartphone-urile si alte gadgeturi asemenea.

Si vedete precum Gwyneth Paltrow, Donna Karan sau Dannii Minogue si-au dat seama ca sufera de aceasta problema, dupa ce inainte o puneau pe seama nefunctionarii corespunzatoare a tiroidei, a oboselii glandelor suprarenale sau a infectiei cu ciuperca Candida.  Cu toate acestea, doar foarte putine persoane sufera de oboseala din aceste cauze. Principala problema a epuizarii este de fapt stilul nostru de viata: nu dormim suficient. 1 din 8 persoane dorm mai putin de 6 ore pe noapte. Iar lucrurile care ne tin treji sunt in principal chiar gadgeturile noastre. Inainte de a se duce la culcare, peste 70% dintre adulti intra pe internet, fie pentru a-si verifica mailul, fie pentru a accesa retelele sociale sau diverse site-uri. Daca vrem sa dormim bine, trebuie sa renuntam sa mai tinem laptopul, telefonul mobil sau televizorul langa noi in timpul somnului.

Alte cauze ale oboselii pe care o resimtim permanent sunt: epuizarea la munca, lipsa exercitiilor fizice si consumul de junk-food.

Text: Bianca Badescu

Sursa: dailymail.co.uk